– имуностимулатор и естествен антибиотик

Свикнали сме, когато става дума за билки и лечебни растения, да мислим за тайнство, за мистични знания и умения  и екзотични видове. Ехинацеята, като доста билки, расте около нас – в цветните лехи на парковете и домашните градини. Но това прилично на маргаритка цвете наистина идва от Северна Америка и в продължение на векове е ползвано от лечителите на легендарните индиански племена.

Днес в тъканите на ехинацеята, както в много растения със завидна лечебна сила, са открити специфични фитохимикали, характерни само за нея – ехинакозид,  ехинацеин, ехинацен, ехинацин B, ехинолон. И макар, че все още предстоят много изследвания, вече се знае, че екстрактът от ехинацея наистина влияе добре на човешкото здраве. Разбира се, това не означава да си правите чай с цвят от домашната градина. За лечебен ефект се използват стандартизирани екстракти от определени видове ехинацея с определена концентрация на активните вещества.

Ползи от приема на ехинацея

Най-популярно е свойството на билката да оказва стимулиращ ефект върху имунитета, като активира производството на имунни клетки и процеса на фагоцитоза. Смята се, че тя осигурява резултат, подобен на този от приема на антибиотици, и че затруднява достъпа на бактериите до тъканите. Има антивирусно действие.

Имуностимулиращите свойства на ехинацея намаляват вероятността от заболяване на дихателните пътища и съкращават времето на боледуване. Трениращите я приемат като профилактика на имунната система при тежки физически натоварвания. Предполага се, че активираният имунитет се справя по-добре с туморните клетки.

Приложението ѝ е препоръчително при типичните инфекции на дихателните пътища като вирусни заболявания и грип, стрептококови инфекции и синузит. Традиционната медицина използва ехинацея при възпаления на отделителната система (цистити, пиелонефрити), при херпес, гъбични инфекции, акне и т. н. Билката е със слаби обезболяващи свойства.Твърди се още, че има пречистваща сила за кръвта и лимфата и подкрепя възстановяването след боледувания, претоварвания и преумора.

 echinacea1

Кога да приемате ехинацея

Като стимулатор на имунната система, най-добре е тя да се приема профилактично срещу типичните зимни болести и грипа още в началото на сезона или при очертаваща се критична ситуация на епидемия.

При появили се вече симптоми ехинацеята ще е от полза, приета максимално рано. Действеността на билката се увеличава в комбинация с витамин С и/или с чесън. При задълбочаване на инфекциите задължително се обърнете към лекар, а нея оставете като допълващо лечение.

Смята се, че приемът на ехинацея е безопасен, но макар и рядко  се наблюдават по-остри реакции на храносмилателната система, сърбежи и обриви. Ако страдате от хронично заболяване, по добре е да се консултирате с лекаря си, дали и как можете да приемате лечебното растение. Консултацията е задължителна преди да дадете ехинацея на детето си.

Прочетете още:

„5 билки за течащ нос“
„Здрави през зимата“
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top