Разтворимите витамини

 – ползи и недостатъци

 

В различни моменти всеки от нас има нужда от допълнителен прием на витамини. Разнообразието на пазара често затруднява избора ни и ни обърква. При това дори не става дума за състава на формулите, а за формата им – на таблетки, в капсули, на сироп, разтворими.

Много забавни за децата и за възрастните са така наречените ефервесцентни (разтворими) витамини. Обикновено представляват таблетка (но могат да са и на прах), която – като пуснете във водата – се разтваря с отделяне на мехурчета и ясен шиптящ звук. Дали предимствата на тези добавки се изчерпват със забавното им разтваряне и струва ли си да им гласувате доверие?

Какво представляват ефервесцентните таблетки (прах, гранули)?

Ефервесцентните таблетки се отличават с това, че при разтваряне във вода бурно отделят въглероден диоксид. При тях основните активни съставки се пресоват заедно със соли на алкалните метали – натриеви или калиеви карбонати (обикновено натриев бикарбонат) и безвредни органични киселини – най-често винена или лимонена. Това придава на разтвора буфериран характер. Ще рече – запазва своето рН устойчиво, когато към него се добави малко количество основа или киселина.

Основни предимства на ефервесцентните витамини

Ефервесцентните витамини, разтворени в чаша вода, дават приятно газирана, ароматна напитка. Но това съвсем не е най-важното им достойнство:

  • Те се усвояват по-пълно и по-бързо, сравнено с твърдите форми, благодарение на предварителното им разтваряне. Твърдите трябва да се разтворят в стомаха. Това се случва бавно и често голяма част от дозата се изхвърля неоползотворена или пък съставките се неутрализират от храната и други активни вещества.
  • Въглеродният диоксид подобрява парацелуларния път и всмукването на хранителните вещества през чревната стена.
  • Понасят се по-добре от стомаха, причиняват по-малко дразнене и съответно – по-малък риск от стомашни разстройства и киселини. Това се дължи на равномерното разпределение на съставките и на буферирания характер на разтвора с оптимално рН, който се получава след поставянето на ефервесцентните витамини във вода.
  • Не затрудняват поглъщането и са особено подходящи за малки деца и възрастни, които имат проблем с приема на твърди таблетки и големи капсули.

Недостатъци на разтворимите витамини

Основното им предимство – бързото усвояване – е всъщност и основният им недостатък. Зависи от причините, поради които приемате витамините, и от потребностите на организма ви. Така в някои случаи твърдата таблетка с продължително освобождаване, която ще ви зарежда с нужната субстанция през целия ден, определено ще се окаже по-полезна от разтворимата.

Затова преди да изберете съответния продукт, потърсете мнението на личния си лекар – дали ви трябва бързо зареждане с витамини, или поддържане на нивата през целия ден.

Разтворените активни съставки лесно се окисляват и стават безполезни, затова веднъж разтворени, витамините трябва да се пият веднага.

Сред недостатъците на ефервесцентните витамини са по-сложният начин на производство и по-високите изисквания към опаковката, което в някои случаи ги прави по-скъпи от традиционните.

Лятото идва и заедно с него – изобилието от плодове и зеленчуци, които доставят всички необходими витамини, минерали и биоактивни вещества. Ако все пак ви се налага допълнителен прием на определени хранителни добавки – помнете, че ефервесцентните таблетки имат своите предимства!

Прочетете още:
„5 знака, че ви липсват витамини“

„Естествени или синтетични витамини“
„Да пием ли витамини през лятото“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top