Етикетът на плажното масло

Да изберете подходящото плажно...

Да изберете подходящото плажно масло не е лека задача, като се има предвид колко марки има на пазара и как всяка една от тях предлага „най-добрата грижа за вас”. Със слънцето шега не бива и за да се радвате на здрава и красива кожа, е добре да подходите отговорно към избора на слънцезащитна козметика. Фактът, че една марка е добра, не означава автоматично, че е най-подходящата за вас.

SPF

SPF означава фактор на слънчева защита. Той показва каква е степента на предпазване на кожата от изгаряния. Общоразпространеното мнение е, че колкото по-висок е факторът, толкова по-сериозна е защитата. Но научната истина е малко по-различна:

  • фактор 30 отклонява 96.7% от слънчевите лъчи
  • фактор 50 – 98%
  • фактор 100 – 99%

Както виждате разликата между уж ниския фактор 30 и високия – 100 не е чак толкова голяма.

Опитайте да си спомните колко време ви е необходимо да стоите на слънце, без защитен крем, за да порозовеете. Например 15 минути? В такъв случай с фактор 15 ще можете да прекарата на плажа двойно по-дълго, т.е. 30 минути. И не се подвеждайте, това не значи, че със SPF 100 можете да  се излагате на слънчевите лъчи цял ден. Погледнет е още веднъж съотношенията фактор – защита по-горе.

UVA, UVB

UVA ултравиолетовите лъчи състаряват на кожата, изложена прекомерно на слънце. Те са и една от причините за рак на кожата.

UVB са всъщност тези лъчи, които изгарят кожата и също могат да доведат до рак.

Необходимо е да избирате козметични продукти за слънце, на чиито етикети изрично пише, че имат UVA / UVB защита или просто широк спектър на защита.


Водоустойчивост

Дали плажното ви масло е водонепропускливо или водоустойчиво, също трябва да е отбелязано на етикета. Не купувайте козметика, която няма подобна защита, тъй като ще прекарвате доста време в прохладната вода и възможността да изгорите без да усетите е огромна.

Разликата между водонепропускливите и водоустойчивите плажни масла е в това, че първите ви осигуряват защита до 80 минути, а вторите едва до 40.

Да избирате по-висок от фактор 30 е доста неразумно. Това вероятно ще ви накара да се успокоите и да прекарвате много повече време изложени на слънчевите лъчи. Повечето дерматолози препоръчват фактор 15 за градски условия и фактор 30 за плажа. Разбира се, след като купите подходящото плажно масло, трябва и да го употребявате по правилния начин.

Ако кожата ви е по-капризна, ви препоръчваме преди да пазарувате, да се посъветвате с дерматолог.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top