Етерично масло от диня

- полезни свойства

Знаете ли, че първата реколта дини, появила се преди около 5 000 години, е отбелязана с египетски йероглифи по стените на няколко древни сгради, открити в Египет? Дините често се поставяли в гробниците на царете, за да има с какво да се хранят те в задгробния живот.

            Семената на динята се ползвали, за да се извлича от тях масло, още от дълбока древност.

В наши дни то е едно от най-употребяваните и полезни етерични масла. Получава се при пресоване на изсушените семки на динята. В него се съдържа огромно количество ненаситени мастни киселини – най-вече линолова и олеинова.

Маслото от семена на диня е леко и се абсорбира лесно от кожата без да запушва порите. Това го прави особено подходящо за употреба в козметични продукти за хора с мазна кожа. То елиминира токсините, подхранва кожата, почиства я – разтваря себума, който се намира в порите – и помага за възстановяването на еластичността й.

Това е и причината да се използва много често в козметични продукти, подходящи за деца, както и в очни кремове.

Дамите с мазна коса също могат да потърсят шампоани и балсами, съдържащи етерично масло от семена на диня. То овлажнява скалпа и регулира производството на себум, така че вероятно ще им помогне да се справят с проблема.

Ароматът на маслото от семена на диня е лек и ненатрапчив, а срокът му на годност доста дълъг, така че можете да потърсите и рецепти за домашно направени маски за лице, тяло и коса, които включват употребата му и да създадете свои разкрасителни тайни ритуали.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top