Етерични масла

Можете да прилагате етеричните масла по различни начини...

Можете да прилагате етеричните масла по различни начини: локално, като ги  разреждате в базови масла за масаж, във вода – за успокояващ компрес или във флорална вода, за да ги ползвате като спрей за лице и тяло. Те успокояват болките в мускулите. Влияят добре на нервите ви, облекчават главоболието и повишават концентрацията ви.

Най-популярният начин за събиране на етерично масло е чрез парна дестилация. Парата се използва за да се отделят капките масло. Капчиците кондензирала вода и масло се събират в резервоар, където масло плава на повърхността на водната част, която се нарича флорална вода.

Студеното пресоване е друг метод, който често се използва за извличане на цитрусови масла. Корите се нарязват и пресоват, за да освободят водниста смес от етерични масла и течности. Маслото се отделя и е готово за бутилиране.

Почти всички части на растението могат да съдържат етерични масла. Най-известни са цитрусовите плодове, които съхраняват своето етерично масло в кухините на кората. Когато пробиете една портокалова кора, пускате етеричното масло във въздуха. То създава този неповторим аромат. Градинският чай и риганът съхраняват маслото в жлезисти косми или жлезиста обвивка, а копърът и кориандърът в тръби. Можете да достигнете маслото само ако сте ги нарязали или натрошили.

Етеричните масла са извънредно концентрирани, така че по-малкото обикновено е повече. Ако искате да ароматизирате стаята, чрез дифузер, ви трябват между 2 и 8 капки (в зависимост от големината на помещението и интензивността на аромата). За да направите смес, с която да намажете лицето си, трябва да добавите 5 – 10  капки на 100 мл базово масло (включително и кайсиеви ядки, жожоба или бадемово масло). За да създадете масло за тяло или за масаж разтваряте 10 – 25 капки в 100 мл базово масло (авокадо, бадеми, жожоба или сусам, например). За компреси или почистване на лицето слагате 1 – 2 капки в два литра вода. Можете да си направите маска като смесите 2 – 4 капки етерично масло, 2 супени лъжици глина или овесено брашно и вода, за да се получи паста. Ако искате да вземете успокояваща вана, нужни са ви 10 – 20 капки етерично масло. За баня за крака пък ви трябват 5 – 6 капки.

Имайте предвид, че  някои етерични масла увеличават фоточувствителността и не трябва да се използват преди излагане на слънце. Сред тях са корени от ангелика, бергамот, горчив портокал, грейпфрут, лайм, мандарина, портокал и лимон.

По време на бременността всички етерични масла, които имитират хормонален отговор трябва да се избягват. Такива са камфор, исоп, бласкун, салвия, чубрица, меча пета, градински чай, розмарин, хвойна, мащерка, дафинов лист, естрагон и анасонови. Винаги се консултирайте с лекар преди да използвате етерични масла по време на бременност или кърмене. Никога не използвайте етерични масла директно върху кожата без разреждане в базови масла.

Хората имат алергични реакции към различни вещества затова проверете етеричното масло преди да го използвате. Капнете една капка в 10 капки базово масло и намажете вътрешността на предмишницата си, ако кожата ви се зачерви, значи сте алергични.

Етеричните масла са важна част от органичната козметика. В случай, че научите кои са подходящите за вас и започнете да ги ползвате, ще почувствате много бързо благотворното им влияние.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top