Масла за защита от слънцето

кое с какъв SPF фактор е

Научете кое с какъв SPF фактор е

Знаете, че трябва да се пазите от жарките слънчеви лъчи и усърдно се мажете с крем против слънце. Проблемът е, че напоследък четете все повече статии за двете основни съставки на слънцезащитните продукти – ретинил палмитат и оксибезон – и тяхното канцерогенно действие. Изследванията по въпроса продължават, но за ваше успокоение можете да спрете да използвате слънцезащитни кремове и да минете на етерични масла с висок SPF, които ви предлагат естествена защита от слънцето.

Етерично масло от семена на червена малина – SPF 28 – 50

Това етерично масло е богато на каротеноиди, токофероли и есенциални мастни киселини, които играят важна роля при защитата на кожата от ултравиолетовите лъчи на слънцето. В добавка етеричното масло от семена на червена малина има успокояващо действие при леко възпалена кожа.

Важно е да знаете, че то се окислява лесно и трябва да се държи на тъмно и хладно място. Ако го съхранявате в хладилника, можете да го нанасяте директно върху кожата си. Ако искате да го вземете със себе си на плажа, трябва да го разредите с друго етерично масло, което не е податливо на окисление. Съотношението трябва да е от 5 до 20% малиново масло и до 80% от базовото масло.

SPF морковено маслоБазово масло от морков – SPF 38 – 40

То е с много висок слънцезащитен фактор. Богато е на витамин А и антиоксиданти. Освен, че ви пази от вредните слънчеви лъчи, маслото от морков помага за възстановяване еластичността на кожата, намалява възрастовите петна и се препоръчва за употреба при кожни заболявания като екзема и псориазис.

Масло от пшеничен зародиш – SPF – 20

Може да е с по-нисък фактор от останалите, но богатството му на витамини Е, К и В го правят добра защита на кожата в градска среда. Освен това то има противовъзпалително, хидратиращо и регенериращо действие. Специалистите го препоръчват също при сърбеж и за премахване на белезии и стрии.

Етерични масла с нисък SPF, подходящи за целогодишна защита от вредните слънчеви лъчи

  • Соево масло – SPF – 10
  • Масло от авокадо – SPF 4 – 15
  • Кокосово масло – SPF 2 – 8
  • Маслиново масло – SPF 2 – 8
  • Масло от шеа – SPF – 6
  • Масло от макадамия – SPF – 6
  • Бадемово масло – SPF 5
  • Масло от жожоба – SPF 4
  • Масло от сусамово семе – SPF 4,2

Кокосово масло

Как да разбера кое етерично масло е подходящо за моя тип кожа

Нанесете избраното масло върху малък участък от кожата си и изчакайте. Ако не се появят зачервяване и сърбеж, то спокойно можете да го използвате. В случай, че сте алергични към ядки, дори не си помисляйте да пробвате етерични масла от бадем, макадамия и сусам.

 Етерични масла и SPF

Защо някои етерични масла са с такъв вариращ SPF

Слънцезащитният фактор зависи до голяма степен от чистотата на маслото, както и от това дали го използвате на плажа или само преди да излезете от къщи; как го съхранявате и ако го разреждате, какво е съотношението между двете масла.

Това, че използвате етерични масла за защита от слънцето не значи, че можете да стоите на плажа неразумно дълго време. Избягвайте излагането на слънчеви лъчи между 14 и 16 часа и не подценявайте защитата, която ви предлага чадърът.

Прочетете още:

Етикетът на плажното масло

Как да облекча сърбежа при слънчево изгаряне
Изгорях! Какво да правя?

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top