Етерични масла за добър сън

пълноценен сън - мисия възможна
Етерични масла за добър сън

Често говорим за това колко важен е пълноценният сън и как да го постигнем и задържим. Днес имаме нови препоръки по темата, които биха могли да ви помогнат.

Някои етеричните масла действат успокояващо, отпускащо и вдишвайки аромата им, вие заспивате бързо и лесно. За да не постигнете обратния ефект (има и масла с откровено енергизиращо действие), прегледайте списъка с аромати за релакс и добър сън, който направихме за вас.

Лавандула

Нали не се учудвате, че етеричното масло от лавандула е първо в списъка. Доказано е, че има успокояващ ефект. В Англия са провеждани и конкретни изследвания по темата. Резулатите показват, че то намалява тревожността, помага на човек да се отпусне и подобрява съня.

Ветивер

Ароматът на това етерично масло е малко по-специфичен и може да ви трябва малко време да свикнете с него. За да си решите проблема, най-добре е да го смесвате с масло от лавандула или римска лайка. Маслото от ветивер ще ви помогне да освободите мозъка си от дневните грижи и да се настроите за почивка.

Римска лайка

Това етерично масло е с изключително лек, флорален аромат. С него бързо ще създадете спокойна атмосфера в спалнята и ще се отдадете на релакс.

Бергамот

От аромата на това етерично масло на човек му става леко, светло, отпуска се по-бързо.

Риган

Маслото от риган действа успокояващо и на мускулите и ставите. Помага ви да се отпуснете физически и психически и да заспите по-лесно. Спокойно можете да го смесвате с някои от изброените по-горе етерични масла.

Етерични масла за добър сън

Как се използват етеричните масла за по-добър сън

Можете да използвате дифузер, с който да разпръсквате аромата им във въздуха. Друг нелош вариант е да напоите памучна кърпа с 2, максимум 3 капки от предпочитаното от вас етерично масло и да я сложите близо до възглавницата си.

Експериментирайте с ароматите и ги смесвайте. Не е задължително да ползвате само едно етерично масло. Това, което не бива да правите е да прекалявате с количеството. Концентрираният тежък аромат от различни масла ще попречи на съня ви и може да ви накара да се почувствате зле.

Прочетете още:
За пълноценен сън след стресов ден 
Спокойният сън не е мит
Безсъние по време на пътуване

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top