Етеричните масла

 и дихателните проблеми

Етеричните масла сдържат стотици активни съставки, които по различен начин повлияват човешкия организъм. Това обяснява сложния им начин на действие и многобройните ползи, които ни осигуряват. При вдишване те лесно достигат директно до горните и долни дихателни пътища и благодарение на високата си, ефективна бионаличност осигуряват облекчаване на различен тип инфекции. При това не водят до резистентност на болестотворните организми. Тази е причината, заради която – въпреки безбройните модерни медикаменти – продължават да са във фокуса на медицината.

Европейската фармакопея официално признава повече от 25 етерични масла. Сред тях за лечение на дихателните проблеми се използват маслените извлеци от мента, анасон, евкалипт, горчив копър, мащерка, чаено дърво и др. Те се прилагат ефективно при вирусни и бактериални инфекции и при заболявания както на горните, така и на долните дихателни пътища.

Някои съставки на маслените екстракти от билки се повтарят в различни продукти – примерно – цинеол, тимол, линалол. Това обяснява и сходното им действие.

Как се прилагат етеричните масла?

Най-често това се случва чрез вдишване. То може да е пасивно или активно. При пасивното изпаренията на ароматната есенция са в околния въздух. Може да се използва дифузер, нагряване, изпаряване. При активното се прилагат инхалатори или пластири, поставени в близост до ноздрите. Ако нямате инхалатор, купа с гореща вода и няколко капки екстракт в нея ще свърши добра работа – просто се наведете над водата и покрийте главата си с кърпа. Внимавайте да не се изгорите.

За масажиране на гърба, гърдите и ходилата и за локално приложение есенциалните етерични масла предварително се разреждат в така наречените базови – зехтин, бадемово и кокосово, от жожоба и др.

В някои случаи се приемат вътрешно, но за целта ви е необходима консултация със специалист.

Евкалиптово етерично масло

Основната му съставка е цинеолът (евкалиптол). За него изследванията показват, че притежава разнообразни действия, облекчаващи дихателните заболявания:

  • антимикробно;
  • противовъзпалително;
  • противокашлично;
  • отхрачващо;
  • бронходилататорно – облекчава бронхите и улеснява дишането;
  • подобрява цялостната белодробна функция.

Като обобщение – етеричният екстракт от евкалипт може да се използва за лечение на настинки и синузит, на остър и хроничен бронхит, астма, ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) и др.

От мента 

Ментовото масло е подходящо за симптоматично лечение на настинки и инфекции. Намалява кашлицата и слузта в дихателните пътища. Успокоява болезненото гърло и увеличава усещането за въздушен поток през носа. Намалява дихателния дискомфорт и усещането за диспнея (усещане за задух и необходимост от учестено дишане). Прилага се срещу синузит, инфекции и настинки, грип, астма, бронхит.

Маслото от чаено дърво

То е известно с изключително мощните си антисептични свойства. Действа добре при вирусни, гъбични и бактериални инфекции. Ефективно е при възпалено гърло, зачервени сливици, бронхити, дълбока продуктивна кашлица и др. Подкрепя имунитета.

Мащерка

Притежава силни антиоксидантни свойства. Традиционно се прилага срещу температура, треска, грипни симптоми. Проявява добър противовирусен ефект – особено срещу вирусите, поразяващи дихателните пътища. Има противовъзпалителни и обезболяващи характеристики. Препоръчва се за разтривки на гърдите. Понеже основните му съставки карвакрол и тимол са базови и за ригана, екстрактът от риган има подобно действие като този от мащерка.

Етерично масло от розмарин

Помага за прочистване на слузта от респираторната система. Вдишването му повишава способността на белите дробове да поемат достатъчен обем въздух. Им лек противоболков и противовъзпалителен ефект. Неговото антисептично и спазмолитично действие носи облекчение при настинки и грип, при кашлица.

За лечение на настинки и инфекции на дихателните пътища се препоръчва използването на смеси от етерични масла – например – лавандула, маточина и мента; евкалипт, борови иглички и мента; евкалипт, мента, розмарин и риган; канела и карамфил и т. н.

Освен че облекчават настинките, инфекциите и хроничните заболявания на дихателните пътища, етеричните масла потискат умората, успокояват нервите и тонизират тялото. Използвайте ги през зимата! Не се лишавайте от подкрепата им и от удоволствието, което носят!

Прочетете още:
„Етерични масла“
„Ароматерапия – през зимата“
„Етерични масла – подходящи за зимата“

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top