Естествени или синтетични витамини

- разлики

Знаете, че е добре да взимате витамини – особено при смяната на сезоните или след дълго боледуване – за да подкрепите организма си, да сте здрави и във форма. Обръщате ли внимание обаче какво купувате? Много от витамините, които се продават на пазара, са синтетични и не е добра идея да пиете от тях.

Какво представляват естествените витамини

Това са витамините, които обикновено си набавяме от храната и слънчевата светлина. Случва се да имаме нужда от допълнителни добавки – естествени витамини от растителни източници, взети заедно с ензими и минерали, които приемаме на капсули или разтваряме във вода. Организмът ни ги разпознава и преработва така, както и витамините, които получаваме от плодовете, зеленчуците, месото, рибата и млечните продукти. С естествените витамини, които пием допълнително той наистина компенсира недостига и продължава да функционира нормално.

Витамини

Какво представляват синтетичните витамини

Те не са взети от природни източници, а са направени по химичен път. Синтетичните витамини имитират естествените, но към тях не са добавени допълнително ензими и минерали, които улесняват приемането и преработването им от организма. Без тези микроелементи те са в общи линии безполезни. Това обаче не значи, че са безвредни. Първо, защото вие си мислите, че приемате нужната доза витамини и не се стараете достатъчно да балансирате менюто си, което задълбочава липсата на витамини и минерали.

Второ, защото за производството на синтетични витамини често се използват химикали, които са вредни за здравето ви.

Какво да правя

Четете внимателно етикетите на витамините и добавките, които купувате.

Съсредоточете усилията си върху хапването на качествена, богата на витамини храна.

Консултирайте се с лекар преди да взимате каквито и да било витамини и добавки.

Прочетете още:

 
Как да избираме органично чисти продукти
 
Органични маски

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top