Естествена бебешка хигиена

- мода или необходимост?

Това е модерно схващане, което отхвърля използването на еднократни пелени при отглеждането на бебето и прокламира ранното му приучване към гърне. Целите са:

  • детето да остава сухо от максимално ранна възраст;
  • да му се спести (и на родителите) често мъчителното късно отучване от еднократната пелена, след като преди това съзнателно е научено да се изхожда в гащите;
  • да се пази околната среда от мръсните памперси, които ще се разлагат стотици години;
  • да не се харчат излишни пари за покупката на еднократни пелени.

Как се прилага естествената бебешка хигиена
Приложението ѝ може да започне по всяко време, но се препоръчва практикуването ѝ още след раждането. Залага се на естествения инстинкт на всеки бозайник да се пази чист и сух, както и на специфичните знаци, които новороденото дава, когато ака или пишка. Много голямо значение се отдава на близостта между родители и бебе и изграждане на тясно общуване между тях.
Всъщност, много по-просто е, отколкото звучи. Достатъчно е да издържате бебето си от най-ранна възраст – над мивката, над кофата или легена, или просто над вестника. В началото го правете по времето, в което обикновено бебчо си върши работата. Постепенно ще започнете да разпознавате по езика на тялото, кога предстои изхождане. Ще развиете безпогрешен усет за нуждите на рожбата си. Изработете ритуал, който подсказва на малкото човече, какво се очаква от него. С времето все повече от опитите ще са успешни, а дупето все по-дълго ще остава сухо и чисто. Когато детето започне да седи стабилно без никакви катаклизми издържането преминава в сядане на гърне.
higiena1
При нужда (дълго пътуване) може да се използват и еднократни пелини. 
Новото е добре забравено старо
Бабите на бебетата биха отхвърлили с възмущение определението на естествената бебешка хигиена като модерно явление. Всъщност сегашните 30-35 годишни родители и поколенията преди тях са отглеждани по този начин. Нямаше пелени за еднократна употреба. Единственият начин да се спести малко пране беше ранното издържане на детето и приучването му към гърнето веднага, щом започне да седи. Повечето хлапета от това поколение посрещаха първия си рожден ден със сухи и чисти гащички. Така продължават да отглеждат децата си милиони семейства в по-бедните страни, в които еднократните пелените са ненужен лукс.
Затова е странно, когато точно тези родители се подвеждат по твърдения, че ранното приучване на бебетата към гърнето било дресировка, стресирало ги и ги увреждало, можело да доведе до напикаване в по-късна възраст и нервни разстройства.
Недостатъците на естествената бебешка хигиена
Те се свеждат общо взето до два. Единият е свързан с необходимостта майката – особено в началото – да пере по-често и повече дрешки. Другият е свързан с производителите на еднократни пелени – бебетата, приучвани към хигиена от ранна възраст, не носят печалба.
Еднократни пелени или естествена бебешка хигиена
Все повече майки се отказват от еднократните пелени и ги заменят с многократни. В дългосрочен план те са много по-евтини за семейството и  свеждат боклука, изхвърлян от него, до нормалния минимум. Водят до по-ранно формиране на хигиенни навици у бебето.
Все пак, ако вие смятате, че за вас и вашето дете по-добрият вариант са еднократните пелени, то тогава използвайте тях.
Прочетете още:
„Пелени“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top