Есента – най-подходящото време

- за премахване на белези

Белезите са следите от зарасналите наранявания на кожата. Те могат да са малки и незабележими, но могат да са ясно видими и да смущават собственика си, като привличат вниманието на околните. Ако и вие носите по тялото си белег, който ви притеснява, той вече може да бъде заличен или да стане почти невидим. Мекото време през есента е особено подходящо за премахването му.
По-пресните и малки белези се повлияват добре от специализираните козметични продукти. По-старите и груби – от медикаменти, препоръчани от лекаря ви. Прилагат се също процедури с лазер, криотерапия (лечение със студ), както и оперативно отстраняване – в краен случай.
Пресните белези се премахват по-лесно от старите
Дори когато раната вече се е затворила, пълното ѝ заздравяване се случва след около половин – до една година. От грижите в този период зависи дали ще остане видим белег.
Много важно е тя да се опази от възпаления и инфектиране. Подлагането на заздравяващото място на натиск, стягане, триене от дрехите, обувките или по какъвто и да е друг начин крие опасност от формиране на груб, грозен, ясно видим белег. Нежната кожа пазете от слънце, за да избегнете хиперпигментацията ѝ. Зле ѝ се отразява и силният студ.
Още със затварянето на раната започнете да третирате мястото с подходящ продукт. Той трябва да оптимизира зарастването, да не позволи хипертрофиране на тъканите и промени в пигментирането.
belezi_1
Видове белези и заличаването им

  • Атрофичните са най-незабележими. Те са на нивото на кожата или леко хлътнали. Оцветяването им леко се различава от естественото.
  • Хипертрофичните обикновено са по-тъмни, леко надигнати са, но следват точно границите на нараняването.
  • Келоидните са груби, забележимо различни като пигментиране, засягат и здравата кожа и са доста извън очертанията на някогашната рана.

По-старите белези, в зависимост от вида, големината и цвета си, също могат да бъдат третирани успешно с козметични и лекарствени продукти и да станат почти незабележими. Добри резултати се постигат при стрии, леки белези от акне, изгаряне и др. Келоидните се обработват с лазер или се прави операция за премахване на излишната тъкан.
belezi2
Отлично се справят с белези и пигментации продукти като „Контратубекс – гел за лечение на белези“, „ЦиКатрадина – спрей при рани и охлузвания“, „Терезиенойл – билково масло против кожни дефекти“, „Био ойл против белези и стрии“ и т. н.
Разбира се, борбата с белезите не е нито бърза, нито лесна. Изисква се постоянство и стриктно следване на указанията на лекаря ви или инструкциите в листовката на избрания продукт. Процесът обикновено трае около шест месеца, но може да продължи и доста по-дълго. Наградата е чиста кожа и освобождаване от усещането, че всички са се вторачили във вас, че сте белязани, различни.
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top