Есента и хроничните болести

- как да се погрижим за себе си?

Основната характеристика на хроничните заболявания е тяхното бавно, но неотклонно развитие. Те не се лекуват и са продължителни – най-често до живот. На практика поразяват всички органи и системи на човешкото тяло. Най-разпространени са сърдечносъдовите болести, онкологичните, диабетът, болестите на дихателната, храносмилателната, отделителната и опорно-двигателната система, на зрението, на централната и периферна нервна система, психичните заболявания и т. н.
Повечето започват неусетно, без изявени симптоми и се откриват случайно. Въпреки, че не се лекуват, голяма част от тях могат да се държат под контрол и пациентите водят нормален начин на живот в условно здраве.
Есента и хроничните заболявания
Преходът от горещините на лятото към студовете на зимата е свързан с резки промени в климатичните и метеорологични условия. Дори само за едно денонощие температурните разлики могат да достигнат и надминат 20 градуса. Променя се менюто, хранителните навици, цялостният начин на живот.
Тези промени нарушават установения жизнен ритъм, натоварват организма, отслабват нервната и имунната система и т. н. Напрежението обостря хроничните заболявания и води до влошаване на състоянието на болните. Затова в този период е особено важно да водите щадящ начин на живот. Това ще рече да обърнете особено внимание на храненето, физическата активност, съня и почивката и укрепването на имунитета.
esenta_i_hronichnite
Балансирано хранене
Ако хроничното заболяване, от което страдате, не изисква специална лечебна диета, хранете се разнообразно, като си набавяте всички основни хранителни вещества – белтъчини и мазнини, въглехидрати, минерали и витамини – без излишества, но и без дефицити. Ограничете тлъстите меса, рафинираните продукти, които носят най-вече калории и са в основата на затлъстяването, трансмазнините (хидрогенираните мазнини).
Възползвайте се от богатото разнообразие на плодове и зеленчуци в ранната есен и не ги подменяйте с тестени изделия и пикантни деликатеси в късната. Няколкото килограма отгоре, натрупани в студените месеци, допълнително затормозяват работата на организма и влошават общото състояние на хронично болния.
Умерената физическа активност и почивката
Вероятно с болестта са намалели физическите ви сили и издръжливост. Но е тотална грешка да се  откажете от всякакво физическо натоварване. Пролетта и лятото предполагат повече движение, разходки, работа в градината. За есента и зимата е типично задържането вкъщи – в претоплени стаи със сух въздух, залежаването и обездвижването. Говорете с лекаря си за подходящи упражнения и дейности, чрез които ще поддържате добър тонус. Сърцето, белите дробове, мускулите и кръвообращението имат нужда от натоварване и предизвикателства, за да работят добре, с оптимален капацитет. На повечето хронични заболявания се отразяват добре разходките на открито, плуването, карането на колело и т. н.
Достатъчният и здрав сън осигурява оптимално протичане на възстановителните и обновителни процеси в организма и е от съществено значение за запазване на равновесието в него.
esenta_i_hronichnite3
Грижа за имунитета
Вирусните заболявания и бактериалните инфекции на дихателните пътища през есента и зимата зачестяват. Те влекат усложнения и допълнително влошават здравословното състояние на хронично болните. Затова подкрепата на имунитета в този период е много важна. Консултирайте се с лекаря си как да стане това. Добро решение са комбинираните хранителни добавки с витамини, минерали и микроелементи, също билковите продукти.
Ваксините срещу грип са препоръчителни. Те намаляват вероятността да се заразите, а ако все пак се разболеете, боледуването протича много по-леко.
Хроничните заболявания не бива да се подценяват. И есента е точното време да се погрижите за себе си и да укрепите здравето си.
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top