Есенни съвети за здрави деца

- вижте ги

Вече от няколко седмици детето ви ходи на училище. Следите го със затаен дъх дали няма да се разкашля и разкиха заради рязката смяна на температурите. Наблюдавате го, за да разберете дали не се преуморява и дали есенната депресия няма да сполети и него под формата на апатия, изтощение, потиснатост. Добре е, че го държите под око, но ви съветваме да вземете и други мерки.

Променете менюто на детето

Неколкократно сме говорили, че през есента е добре да променим менюто си. В него се включва повече месо – бяло и червено. Настъпва времето на зелето, броколито, карфиолът. Лютеницата, печените чушки и гювечът също намират място на масата. Нормално е с падането на температурите да ни се хапват по-тежки храни. Това важи и за деца, и за възрастни. Включете в менюто на детето характерните за есента зеленчуци и плодове. Много е вероятно то да изпитва повишена нужда от сладко, пак поради захладняването. Не му угаждайте прекалено в това отношение. Научете го да хапва сушени плодове, бино бисквити и сурови барчета.

Настоявайте да се движи и да спортува

Най-добре е да му давате личен пример – физическата активност и спортът са полезни и за вашето здраве. С развалянето на времето и вие, и детето имате чудесно извинение да не ставате от дивана. Но това ще ви накара само да се чувствате все по-отпуснати, уморени и апатични.

Излезте на разходка. Запишете детето на някакъв спорт или му предложете заедно да ходите на басейн и да плувате. Карайте колелета, когато времето го позволява. Ограничете телевизията и компютъра. По-добре в събота и неделя помогнете за почистване на кварталната градинка или отидете на излет в планината. Вземете си сандвичи и дъждобрани и си направете приключение.

 есен деца

Нека използва всяка възможност да стои на слънце

Така ще си набавя необходимия му витамин D. Е, не разчитайте само на това. Витамин D има още в жълтъците на яйцата, мазните риби – скумрия, сьомга, риба тон; черния дроб; гъбите; маслото, сиренето и кашкавала. Следете всички тези храни да се появяват в менюто на детето достатъчно често.

Определете заедно дневен режим

И за деца, и за възрастни е полезно да имат установен режим. Да се хранят, да лягат и да стават приблизително по едно и също време. Специално на децата това дава спокойствие и усещане за сигурност. Освен това помага на организма им по-лесно да се настрои автоматично за почивка, хранене, сън.

Консултирайте се с педиатър

дали да ваксинирате детето против грип; какви лекарства можете да давате при първи симптоми на настинка и грип, за да предотвратите задълбочаване на проблема; необходимо ли е хлапето да взима хранителни добавки за засилване на имунната система.

Това е напълно достатъчно, за да се чувства детето ви добре и да посрещне зимата с усмивка.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top