Енергиен бар

- какво е това

Чували сте за енергиен бар, даже няколко пъти сте и виждали такъв по рафтовете на аптеките и дрогериите, но не сте много наясно какво е това. Информирайте се. Може да се окаже, че той е подходящ за вас.

Какво е енергиен бар

Като опаковки и размер прилича малко на шоколадова вафла, но е доста по-здравословен от нея. Енергийният бар съдържа прости и сложни въглехидрати, белтъчини, мазнини, фибри, витамини и минерали. Основният източник на протеин в него най-често е млякото, а на фибри – зърнените храни и овесът. Някои марки добавят към своя енергиен бар женшен и гуарана – за повече енергия. Други слагат натриев и калиев фосфат, които предотвратяват натрупването на млечна киселина в мускулите.

Обикновено енергийният бар съдържа между 100 и 300 калории, като минимум 60% от тях човек получава от въглехидрати.

За кого е подходяща консумацията на енергиен бар

Баровете обикновено се ползват от активно спортуващи хора – аматьори и професионалисти. Особено популярни са между практикуващите спортове, в които е нужна необичайна издръжливост, като колоездене и бягане.

През 90-те години хората с наднормено тегло ги ползват като заместител на храните с високо съдържание на мазнини. Енергийните барове им дават нужната енергия. В последните години специално внимание им обръщат редовните посетители на фитнес залите.

В по-натоварени и стресови дни, когато имате нужда от енергия, а нямате време за хапване и почивка, можете да ги пробвате и вие.

 http://www.dreamstime.com/-image13398798

Кога е добре да се консумира енергиен бар

Това е решение, което можете да съгласувате с треньора си или да вземете сами в зависимост от целите, които искате да постигнете. Ако хапнете енергиен бар преди тренировка, ще си осигурите достатъчно мускулен и чернодробен гликоген. Консумацията му по време на тренировка ще ви помогне да стабилизирате и поддържате нивата на кръвната захар. Яденето му след като сте приключили с тренировката ви помага по-бързо да възстановите енергията си.

 

Видове енергийни барове – високовъгехидратни и балансирани

Висококарбонатните барове са с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на протеини и мазнини. Смята се, че те осигуряват повече енергия и издръжливост при натоварване.

При балансираните барове 40% от калориите идват от въглехидрати, 30% от мазнини и 30% от белтъчини.

Според някои диетолози вместо енергийни барове спокойно можете да хапвате плодове – пресни и сушени, кисело мляко, гевреци. Дали това е така? Пробвайте сами.

Консумирайте енергийни барове за определен период от време, а след това ги заменете с качествени плодове, млечни продукти и зърнени храни. И наблюдавайте как се чувствате. Така ще разберете сами кой от двата варианта е по-добър за вас.

Прочетете още:

Хранене след тренировка

10 храни, подсилващи здравето на мъжа 
 
Как да се сдобием с плосък корем
Тук може да намериш какво предлага дрогерия Be Fit: Мюсли блокчета
 
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top