Емоционалното здраве

 на децата

Грижата за емоционалното здраве на децата лесно може да бъде пренебрегвана тема. Докато се опитваме да ги възпитаваме да са силни или да се държат както е правилно, става повече от възможно да пренебрегваме или незачитаме детските емоции. Те обаче са чувствителни същества, които лесно могат да се травмират до живот от редица случаи, в които са пренебрегнати техните емоционални нужди. За щастието на едно дете играят множество фактори и затова в тази статия ще разгледаме как можем да бъдем по-наблюдателни и грижовни родители.

В какво се изразяват емоционалните проблеми при децата?

Нормално е всеки да изпитва и негативни емоции понякога, но къде е границата между здравословното разпознаване на тези емоции и потъването в тях? Емоционалните проблеми при децата по много неща приличат и на тези у възрастните. Все пак, голяма част от травмите, с които се борят възрастните произлизат от проблемите им като деца. Когато едно дете е здраво и щастливо, то има увереност, оптимизъм, преодолява чувства на тъга и притеснение сравнително бързо и има енергия да пробва нови неща. Всички деца са различни и е напълно нормално те да изпитват затруднения в някои от тези сфери

Как да помогнем на децата да се справят с техните емоции?

Семейството, учителите или детегледачките са в позиция, в която могат да бъдат от огромна помощ за здравословното израстване на децата и на физическо и на емоционално ниво. Децата бързо взимат пример от нас самите и затова е важно да ги учим на правилните неща не само пряко, но и косвено, чрез собствените си действия. Някои от тези неща включват увереността в себе си, приемането на негативните емоции и страхове, както и желанието и упоритостта да намерим правилния начин да преодоляваме трудностите.

Като родители, или хора, които работят с деца, наша първа задача трябва да бъде да осигуряваме на подрастващите подкрепа и това, от което най-много се нуждаят.

От какво най-много се нуждаят децата?

За да се радват на добро емоционално здраве и ползотворно израстване, децата имат нужда от здравословна и обичаща среда. Ето и няколко от нещата, които са най-важни за детското емоционално здраве за които можем да помислим:

  • Да им показваме, че ги обичаме независимо от техните успехи, грешки и т.н. Това детето да се чувства обичано е на първо място. Ние със сигурност обичаме своето дете, но понякога е добре да си напомняме и да показваме това външно. Дисциплината също трябва да присъства, но не и за сметка на засвидетелстваната обич.
  • Да имат добро самочувствие. Нашата роля в детското самочувствие е ключова. Ние трябва да ги насърчаваме да преследват мечтите си и активно да пробват нови неща. Колкото е важно да ги хвалим, дори още по-важно е да бъдем до тях при неуспехите им и да ги оверим, че това е напълно нормално и никой не е перфектен. За тази цел, дори и да искаме да бъдем модел за поведение на децата си, не бива да крием от тях и своите собствени неуспехи. Искреността с детето Ви ще изгради по-силна връзка и ще изгради здравословни разбирания за света и за тяхното самочувствие.
  • Амбициозните родители трябва да внимават с това да оставят достатъчно време на децата си и за игра. Играта не е ненужна, а е начина, по който децата опознават света и своето място в него (дори и на по-голяма възраст). Тя развива тяхната креативност, както и социалните им умения.
  • Правилната дисциплина. При дисциплината има множество грешни подходи, които нараняват емоционалността на детето и водят до травми. Едно от най-лесните правила, които можем да спазваме, е да не критикуваме детето, а поведението му (вместо “ти си лошо дете”, “това, което направи не е хубаво”). Винаги подхождайте с разбиране и търпение вместо с агресия и недоволство. Не се страхувайте от това да се извините на детето си ако сте грешили или сте му се развикали.

Прочетете още:
Ролята на семейството в детските приятелства
Защо баба и дядо обичат различно от мама и тате
Бащи и синове

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top