Електрическа четка за зъби

- как да я изберем

Решили сте, че с електрическа четка за зъби ще можете да поддържате по-добра устна хигиена и зъбите ви ще се запазят здрави и бели. Добре е да се запознаете с различните видове електрически четки и функциите им преди да купувате.

Видове електрическа четка за зъби

Въртяща се – влакната на четината на тази четка за зъби са групирани в отделни, въртящи се снопчета или са подредени в кръг. Обикновено това са най-евтините модели.

Вибрираща – този тип електрическа четка за зъби е с малка, кръгла глава, която се върти от дясно наляво и от ляво надясно около зъба и премахва плаката.

Пулсираща ­– някои въртящи се и вибриращи електрически четки за зъби са с пулсираща глава. Тя се върти и едновременно с това се движи назад и напред. Тя премахва плаката по-ефективно, но е и по-скъпа от останалите модели.

Възвратно въртяща се ­­– тя е с формата на вибриращата четка за зъби, но нейните снопчета от почистващи влакна се въртят едновременно в различни посоки. Така всяко едно снопче се върти в посока, обратна на посоката на въртене на снопчето до него и зъбите се почистват идеално.

Електрическа четка за зъби с двойна глава ­– едната се върти, а другата премахва останките от плака и улеснява почистването в дълбочина.

Сонарна електрическа четка за зъби Sonic– това е четка, която вибрира на определени честоти и с заедно с помощта на почиства течност – смес от паста за зъби, вода и слюнка, премахва плаката и натрупаните остатъци от храна между зъбите.

 Електрическа четка за зъби

Какво трябва да имате предвид, когато избирате електрическа четка за зъби

Освен на това какъв вид електрическа четка за зъби ще е най-подходяща за вас, добре е да обърнете внимание на:

Живот на батерията на четката

Оптималният вариант е батерията на електрическата четка за зъби да издържа около 184 минути. Ако тези модели ви се струват скъпи, ориентирайте се към четка с батерия, която издържа по-малко време. Добре е обаче да не взимате модел, чиято батерия пада за по-малко от 32 минути.

 

Модел глави, с който може да работи избраната от вас електрическа четка за зъби

Главата на четката се износва и трябва да се сменя периодично. Четките Oral B и Philips Sonicare например могат да се използват с най-различни глави.

Кои са полезните допълнителни функции на електрическите четки за зъби

Класическите модели имат една програма за почистване на зъбите. По-високият клас модели имат и допълнителни функции. Не за всички обаче си заслужава да платите по-висока цена. Полезни за вас могат да са:

  • таймерът на четката – зъболекарите препоръчват да миете зъбите си не по-малко от 2 минути. Някои четки са програмирани така, че да спират работа в края на втората минута или да издават предупредителен звуков/светлинен сигнал.
  • Сензор за натиск – твърде силното натискане с четката може да навреди на зъбите ви. Затова някои модели имат сензор и издават предупредителен сигнал, когато натискате твърде много.

Консултирайте се и със зъболекаря си преди да купите вашата нова електрическа четка за зъби.

Прочетете още:

Електрическа четка за зъби

Как да изберем подходяща четка за зъби

Интердентална четка за зъби 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top