Елдата определено не е от традиционните продукти, които българинът...

Елдата определено не е от традиционните продукти, които българинът използва, когато приготвя храната си. Точно затова решихме да ви запознаем с полезните свойства, които тя има. Може да решите да я опитате. Така ще откриете още един вкус и още една възможност да се грижите по-добре за себе си и близките си.

Повечето хора смятат, че елдата е зърно. Всъщност тя е плод и се използва като безглутеновата алтернатива на зърнените култури. Богата е на витамини от група В, фосфор, магнезий, желязо, цинк, мед и манган. В нея има осем основни аминокиселини и високо съдържание на лизин – аминокиселина, която човек може да си набави само чрез храната. Освен изброените качества елдата има и високо съдържание на фибри – 1 чаша съдържа над 14 грама. Какви ползи за здравето ви носи всичко това?

  • Подобрява перисталтиката.
  • Полезна е за хора, които често боледуват от грип и настинки.
  • Ако имате алергия към ориз, овес или пшеница, това е най-добрият заместител – разполага с всички необходими хранителни вещества.
  • Заради съдържанието на витамин В комплекс, лекарите я препоръчват при заболявания на черния дроб и такива, при които е задължително да се намали консумацията на сладки неща. Елдата спомага понижава нивото на глюкозата, затова е особено полезна за болните от диабет.
  • Магнезият подобрява кръвообращението и намалява кръвното налягане и холестерола. Рутинът пък укрепва стените на капилярите и предпазва от сърдечен удар.
  • Фибрите, които се съдържат в елдата са неразтворими. Приемът им помага на жените да избегнат камъни в жлъчката.
  • Според някои учени хранителните вещества, съдържащи се в нея предпазват от рак на гърдата.

В Русия и Полша има много традиционни ястия, които се приготвят с елда. Можете да се опитате да сготвите някое от тях. В магазините тя се предлага под формата на брашно, което можете да смесвате с други видове брашно и да правите различни тестени изделия или пък да ползвате само него, когато готвите супа. Другият вариант е да си потърсите олющени зърна от елда, които можете да печете или да правите супа.

Имайте предвид, че независимо под каква форма е елдата, която купите, трябва да я държите на хладно и сухо място или направо в хладилника.

Опитайте се да включите елдата в менюто си. Убедени сме, че след като усетите ефекта, ще откриете и много разнообразни начини да я приготвяте.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top