- ползи за косата и кожата

Ако досега не сте оценили вкуса на елдата (наричат я още „гречка”) и всички нейни свойства и хранителни вещества, полезни за здравето, то сега това вероятно ще се промени. Елдата има почти чудодейни козметични свойства и с нейна помощ ще изглеждате още по-добре.

Елда – ползи за кожата

Знаете, че хубавата кожа зависи не само от генетични фактори, но и от околната среда и най-вече правилното хранене. В елдата се съдържат повечето полезни за кожата хранителни вещества. Тя е богата и на рутин, благодарение на който действа като естествен слънцезащитен крем.

Мощните антиоксиданти и флавоноиди, присъстващи в състава на елдата, не позволяват на кожата да се състари преждевременно.

Потърсете си домашни рецепти за маски за лице с брашно от елда и ги използвайте, когато кожата ви е твърде чувствителна, раздразнена и болезнена.

Благодарение на магнезия, който също влиза в състава на елдата, циркулацията на кръвта се подобрява, клетките се снабдяват с достатъчно кислород и хранителни вещества и кожата ви изглежда млада, свежа и сияйна.

Елда – ползи за косата

Гречката съдържа някои основни хранителни вещества, които са полезни за здравето на косата. 75% от нейното съдържание са сложни въглехидрати, които спомагат за правилния расеж на косата. В състава й влизат още витамин А, витамин В-комплекс и цинк, които стимулират по-бързия растеж на косъма.

Затова, ако се оплаквате косопад или косата ви е изтощена, добавете повече елда към менюто си.

Прочетете отново какви ползи за здравето носи елдата и пробвайте една-две рецепти за супи и салати. Какво по-хубаво от това да сте здрави и красиви и да имате още една идея какво може да се сготви за вечеря?

Прочетете още:

Елда 

Масло от шеа
Овесената каша – средство за разкрасяване
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top