Екологични омекотители

- защо да ги ползваме

Искате дрехите ви да са меки, приятни на допир и да миришат на свежо. Затова и ползвате омекотител. А замисляли ли сте се какво всъщност е съдържанието му? Обръщали ли сте внимание на етикета?

Традиционните омекотители съдържат множество химикали, които образуват тънък филм върху тъканите. Дрехите ви наистина стават по-меки и миришат страхотно. Проблемът е, че защитният филм им пречи да се изперат добре. Още по-големият проблем е, че част от химикалите са изключително вредни за здравето, а са в непрекъснат контакт с тялото ви.  

Например:

– алфа терпинеол, който може да причини дихателни проблеми;

– бензил ацетат – предполага се, че има връзка с рака на панкреаса;

– камфор и хлороформ;

– бензилов алкохол – дразни дихателните пътища;

– етанол, лимонен, линалол – смята се, че те са фактор при смущения в централната нервна система, проблеми с кожата, очите и сърцето.

Отидохте ли вече да проверите какво пише на етикета на вашия омекотител? Засърбя ли ви кожата? В добавка, опитайте да си представите как влияе употребата на подобни препарати върху природата. Използвайки традиционни омекотители, вие не само излагате здравето си на опасност, но и се грижите да унищожите чистите води за дълго време напред.

Истината е, че не ви е нужен омекотител, за да бъде прането ви свежо и меко. Можете да ползвате редица бабини хитрини.

Не сте убедени, че те ще имат толкова добър ефект? Тогава пробвайте с екологично чисти омекотители.

Те се произвеждат без никакви синтетични консерванти и изкуствени ароматизатори. Създават се изцяло на растителна основа. Търсете екологични омекотители, на чиито етикет изрично пише, че са сертифицирани (едни от най-строгите и авторитетни сертификати са на CERTISYS Белгия) и дерматологично тествани. Обърнете внимание и на опаковката. Бутилката, капачката, етикетът – всички части от опаковката на екологичните омекотители могат да се рециклират.

Важно е да се грижите за удобството си, но още по-важно е да се грижите за доброто си здраве и за чистотата на природата. Затова обръщайте внимание дори на такива „малки” неща, като съдържанието на омекотителя за дрехи, който ползвате.

Прочетете още:

Лимонен

Био препарати за почистване
Био сертификати – какво се крие зад тях

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top