Една ваканция

- достатъчна ли е за цяла година

Лятната ваканция отдавна отмина. В очакване на следващата превъртате топли спомени и стискате зъби в натоварените моменти, представяйки си как след месеци ще зарежете всичко и ще се отдадете на забавления и почивка.

Дали обаче една почивка годишно, колкото и да е дълга тя, е достатъчна, за да поддържа организма ви в добра кондиция?

Колко почивки реално са ви нужни

Изследвания по темата  установяват, че ваканциите имат силни, но не особено продължителни ефекти върху здравето и благосъстоянието на почиващите. Сравнително скоро след започване на работа (до няколко седмици) стресът и напрежението се завръщат. Поради все по-честото размиване между почивно и работно време, вземане на работа за вкъщи или работа от къщи възстановяването става все по-трудно. Затова е необходимо периодично пълно откъсване от работното място. Ваканциите се свързват с

  • по-висока удовлетвореност от живота;
  • по-добро настроение;
  • по-ниски нива на здравословни оплаквания;
  • по-ниски нива на изтощение след почивката.

Смята се за оптимално да почивате два пъти годишно за по-дълго време и няколко пъти за по 3-4 дни.

Каква е оптималната продължителност на ваканцията?

В изследването, което споменахме, като показател на ефективността на ваканциите се разглеждат здравето и благосъстоянието. Те се оценяват по 6 индикатора – здравословно състояние, умора, удовлетворение, настроение, напрежение и ниво на енергия. Здравето и благосъстоянието нарастват бързо до 8мия ден. После следва плато – до около края на втората седмица – и след това започват да намаляват.

Към този момент няма уточнена идеална продължителност на ваканцията. Но след 8-10 дни далече от работата започва да нараства притеснението какво се случва там, колко и какви задачи се трупат по време на отсъствието ви, как оценяват колегите и шефовете дългата ви липса… От друга страна, колко по-дълъг е отпускът, толкова по-честа е така наречената следваканционна депресия на работното място.

Като цяло към момента се налага изводът, че средно десетина дни са оптималният срок за пълноценна почивка. Ваканцията не само възстановява натрупаните дефицити и предотвратява прегарянето, но осигурява и допълнителен ресурс – психически и физически, повишаващ производителността и креативността на служителите.

Възможно ли е да почивате повече от веднъж годишно

Определено е възможно и мнозина отдавна го правят. При добро планиране и използване на  почивните дни отпускът ще ви стигне за две десетина дневни ваканции. Ранните резервации, пътувания извън сезона, избор на по-слабо посещавани или по-близки дестинации могат да намалят разходите чувствително.

Дългите празници и/или сливането на петъка и понеделника с уикенда ще ви осигурят 4 дни, които са напълно достатъчни за добра почивка. Още повече, че тя се планира по-лесно и бързо, струва по-малко, по-лесно се осъществява. И е съвсем реално да правите поне няколко такива през годината.

Ако можете да избирате, предпочитайте през ваканцията да излизате от зоната си на комфорт, да посещавате нови места, да изпробвате силите, уменията, адаптивността си. Това действа изключително добре на имунната и нервната система, провокира мозъка ви, намалява стреса и повишава психическата ви устойчивост.

В началото сме на сезона, предстоят дългите зимни празници. Организирайте зимната си ваканция! Посрещнете предизвикателствата на новата година заредени, с нови сили и хъс за живот!

Прочетете още:
„Адаптация след отпуск – глезотия или реална потребност“
„С бебе на път – мисията възможна“
„Прилошава ми по време на пътуване – какво да правя“

 

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top