Дрънкалката

Дори първата играчка на Вашето бебе оказва влияние на умственото, емоционалното и други страни на общото му развитие...

С дрънкалки са израснали много поколения и въпреки това сведенията за тази играчка са много малко.

Например убеждението, че дрънкалките са забава за новородените или предмет, който служи само, за да успокои разплаканото дете. В действителност дрънкалката е универсална играчка и служи на детето през цялата първа година от живота му.

Докато детето расте, усъвършенства уменията си и играта с дрънкалката приема ново значение. А това означава, че възрастните трябва да използват играчката съобразно възрастта на бебето. Дори първата играчка оказва влияние на умственото, емоционалното, физическото и други страни на общото развитие, самостоятелните действия и фината моторика.

Играйте правилно

През първия месец от живота си бебето още е много безпомощно и не може да играе самостоятелно, затова дрънкалката се държи от възрастните. Като трябва да направите така, че мъникът да се заинтересува, да започне да я следи, да съсредоточава погледа си на нея и да се ослушва за звуците, които издава. Новородените много бързо установяват връзката между звука от дрънкалката и появата й, играчката стимулира първата усмивка на мъника, тъй като в неговото съзнание тя е свързана с близък човек, който постоянно му я е показвал.

През втория месец вече може да подавате дрънкалката в ръчичките на бебето. Така развивате неговата чувствителност към допир и хватателния рефлекс. Постепенно детето започва да се учи да я държи достатъчно дълго, да я поднася към лицето си и да я изследва с език и устни.

На два месеца и половина, показвайки играчката, учите бебето да се протяга към нея, да разтваря пръстчета отрано, за да я хване.

От третия месец мъникът сам протяга ръчички към дрънкалката и я взема от ръцете на мама, а освен това може да я хваща и да я държи докато е в различни положения: по гръб, настрани, по корем, в ръцете на друг човек. Веднъж хванало я в ръчички, детето започва да я разглежда, да я отдалечава от лицето си, отново да я приближава и, разбира се, да я изследва с уста.

Към края на първото шестмесечие детето лесно прехвърля играчката от едната си ръка в другата, може да я държи и с двете си ръчички, по отделно и заедно.

От седмия-осмия месец бебето може самостоятелно да си играе с дрънкалката седнало: размахва я, издавайки звук, избира този звук, който му харесва повече. Доставя му удоволствие да удря дрънкалката в леглото, стола или масата, да я хвърля на пода и да гледа.

В средата на второто полугодие детето вече свободно си играе с мама и дрънкалката. В тази възраст вече е способно да повтаря показани движения с играчката, да подражава на действията на възрастния и да изпълнява задачи: „Вдигни!“ или „Донеси!“.

Какво да купите?

На какви дрънкалки най-вече трябва да обърнете внимание? За първите три месеца са необходими висящи играчки, които се закрепват на леглото. Тези играчки могат да бъдат пластмасови или плюшени, малки или по-големи, във формата на кръг, квадрат или други фигурки, едноцветни, шарени, светещи, но винаги в приятни цветове. Бебето е особено заинтересувано от движещите се, цветни играчки. Гледайки ги, то се учи да съсредоточава погледа си на „цветното петно“. В този смисъл се развива неговата зрителна активност.

Музикалната дрънкалка на леглото или количката развива умението на бебето да следи движенията на предметите в кръг, като се вслушва в приятна мелодия. Когато поставяте такава играчка, трябва да внимавате за разположените на нея играчки. Мъникът, лежащ на гръб, трябва да вижда цялостно всяка фигурка, а не само долната й част. По-късно можете да използвате отделните фигурки от дрънкалката и по отделно, също като дрънкалки.

Дрънкалките за ръце представляват различни фигурки и геометрични форми (единични, големи или няколко малки). Самата играчка може да бъде плюшена или пластмасова, с различни дръжки. Важното е да бъде достатъчно цветна. При покупката на такава дрънкалка, трябва да проверите да не е прекалено тежка за детската ръчичка.

Дрънкалка с мъниста (дървени или пластмасови) помага за концентриране на вниманието, развива навици за действия с двете ръце, а също и фината моторика, помага за осъзнаване на причинно-следствените връзки, формира умишлени движения на ръцете под контрола на зрението: протегнал-хванал. Играчката издава специфични звуци, различни от другите дрънкалки. Задължително детето си играе с нея в присъствието на родител, тъй като мънистата могат да попаднат в устата му.


Големите плюшени играчки
, в различни форми, като правило представляват различни забавни животни – кученца, птички, рибки, в които има топчета. Те са предназначени не толкова за мърдане, колкото за развитие на осезанието и двигателната активност на детските пръстчета. Ако мъникът започне да опипва повърхността на меката играчка, да я стиска, ще усети, че в нея е пришит шумкащ материал. Избирайки подобна играчка, обърнете внимание къде точно е скрито копчето за звук. Лапичките, ушите, опашката, сръчният мъник лесно може да го открие и да възпроизведе звука. А ако „музиката“ е скрита в тялото на животното, бебето няма да може самостоятелно да възпроизведе звука.

Действително дрънкалката е полезна за развитието на бебето, ако не предизвиква у него безразличие или негативни емоции. За да се хареса на мъника, дрънкалката трябва да има удобна дръжка и да е достатъчно голяма и ярка на цвят.

Основни правила

За да се харесат първите играчки и да помагат за правилното развитие на бебето, родителите трябва да обърнат внимание на следните параметри при покупката им:

–      конструкцията на играчката трябва да съответства на ръчичката на детето, да има аеродинамична форма, без остри върхове и нестабилно закрепени детайли. Желателно е размерите на всички части на дрънкалката да бъдат достатъчно големи, за да не може детето да ги глътне;

–      дрънкалките трябва да бъдат разнообразни: фигурки на животни, геометрични форми, със закръглени ръбове, колела, кукли;

–      най-добре е да избирате дрънкалки с различни шумови ефекти, с копчета или с връзка. Разбира се, думата дрънкалка произлиза от глагола „дрънча“, но това не означава, че всичките й звуци трябва да бъдат резки. Приятният звук има повече полза;

–      от първия ден трябва да обграждате бебето с играчки в различни цветове. Дрънкалките могат да бъдат едноцветни, шарени, на точки. Особен интерес предизвикват прозрачните с движещи се в тях цветни елементи;

–      спирайки избора си на дадена играчка, трябва да прочетете инструкциите й и да разберете за каква възраст е предназначена. Не всички играчки с названието „дрънкалка“ са еднакво подходящи за дву-месечни и девет-месечни бебета.

Правила на безопасност

Купувайте дрънкалки единствено от специализирани детски магазини или от аптеките, които си сътрудничат с известни детски фирми. При играчките от пластмаса също трябва да проявите известна предпазливост. За новородените се купуват дрънкалки и играчки от мека пластмаса. Твърдият материал не е еластичен и не издържа на манипулацията на мъниците. А отчупените парчета са опасни за детето.

И накрая, дори правилно подбраните дрънкалки, няма да заместят вниманието на мама и татко. Единствено в общуването с родителите, детето обогатява своето емоционално възприятие и изпитва потребност да опознава заобикалящия го свят.

Статията е предоставена от списание Кенгуру. Бр.31 /2009

Автор: Биляна Цветкова

www.kenguru.bg

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top