Домашно лечение на лятната настинка

- виж повече

Лятна настинка, да бе, да!

Това си казват повечето хора през лятото, докато не се случи да се събудят със запушен нос, болки в гърлото и позиви за повръщане. Никой не вярва, че ще се разболее през лятото, докато не му се случи наистина.

Ако и вас ви изненада лятната настинка, ето как можете да се справите с нея в домашни условия.

Промивка на носа

Събудите ли се със запушен нос, направете си промивка с леко подсолена вода, това ще облекчи състоянието ви.

Инхалация с етерично масло

В съд с топла вода (4-5 чаши) разтваряте 2 капки етерично масло от мента, розмарин или евкалипт. Надвесвате се над съда, покривате главата си с кърпа, така че парата да не излиза отникъде, вдишвате и издишвате.

Процедурата трае между 1 и 3 минути и може да я повтаряте до 2 пъти дневно. Инхалациите облекчават дишането и ви помагат да се възстановите по-бързо.

 лятна настинка

Чесън, лют червен пипер, къри, хрян

Те ще облекчат задръстените ви гърди, ще ги загреят. Чесънът е страхотно средство за справяне и със зимна, и с лятна настинка.

Витамин С

Оставете таблетките витамин С. Яжте ягоди, направете си лимонада с мед, лимон, джинджифил и мента, хапнете си червени чушки. Това са вкусни лекарства, които ще ви дадат сили да се справите с болестта.

Джинджифил

Рендосайта джинджифил, разбъркайте го с мед и лимон и хапвайте от сместа. Или си направете чай от джинджифил. Той успокоява стомаха и помага на организма да се бори с възпаленията.

Ехинацея

Знаете, че тя е традиционно средство за борба с настинката, ще ви помогне и в този случай. Но за да е максимално ефективна, е важно да започнете да я пиете още щом забележите първите симптоми на настинка.

Течности

Организмът се дехидратира бързо при настинка, а през лятото това става още по-бързо. Затова пийте вода, прясно изцедени сокове, домашна лимонада, билков чай. Компотът от праскови също върши работа.

Останете си у дома

Често ви се струва, че на лятната настинка няма нужда да ѝ се обръща толкова внимание колкото на зимната и не се спирате. Плаж, парти, работа – едва се влачите, но не слизате от ежедневната въртележка.

Най-добре е обаче да го направите. Колкото по-рано останате да полежите у дома, заредени със силна храна, течности и витамини, толкова по-бързо ще оздравеете.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top