Домашно консервиране

- лютеница с мед

Пазарите все още са отрупани със зеленчуци и можете сами да си приготвите зимнина. Мнозина го правят, защото така знаят какво слагат цяла зима на трапезата си. За домашното консервиране се прилагат различни методи. Три от тях, при които не се използват консерванти са:

Стерилизиране

В домашни условия то се прави чрез варене. За различните зеленчуци е необходимо различно време. Примерно – ако искате хрупкави краставички или камби, стерилизирате 5-7 минути. За повечето консерви – домати, компоти, лютеница – са достатъчни 20 минути. За патладжана са нужни поне 40. Времето се отчита от момента, в който водата започне да се обръща. Бурканите се пълнят до шийката. Ако ги препълните, твърде е вероятно да се отвори капакът или да се счупи бурканът/бутилката.

Стерилизираните по този начин консерви са годни за консумация поне два сезона – ако са добре затворени, бурканите и суровината са чисти и зеленчуците не са торени твърде много.

Ферментиране

Протича под въздействието на различни видове пробиотични бактерии. Ферментиралите зеленчуци са много полезни, имат приятен леко пикантно-кисел вкус и съхранявани на хладно и тъмно издържат поне до края на зимата. Нямат нищо общо с туршиите, правени с марината с оцет, на чийто етикет пише „кисел продукт“.

Изваряване

Използва се най-вече при сладки продукти – петмез, сладка, мармалади. Изискването е да насипете почти врящия продукт – веднага след сваляне от огъня – в топли сухи буркани, да затворите и обърнете с капаците надолу поне за 12 часа, за да вакуумират. Използвам този начин за съхраняване на сладката, запазват се за няколко години и изключително рядко някое бурканче се разваля.

И накрая – пробвайте една многократно проверена рецепта за лютеница:

Домашна лютеница с мед

  • 15 кг здрав, добре узрял пипер за печене
  • 4 кг добре узрели домати – червени, розови, жълти, тъмни – или 1 кг пюре
  • около 1 л олио
  • 1 пликче черен пипер
  • ½ пликче кимион
  • сол на вкус
  • 1 буркан от 800 мл пчелен мед букет

(Получават се около 18-20 бурканчета лютеница от 300 г)

Начин на приготвяне:

Почистете пипера от дръжките и семената. Изпечете, поставете го в затворен съд да се задуши и го обелете. Оставете обелените чушки да се отцедят.

Смелете доматите и варете на бавен огън до извиране на водата и получаване на около килограм гъстичко пюре. Различните сортове му придават великолепен вкус, но може да го направите и само с червени домати.

Смелете чушките според предпочитанията си – на по-едро или на по-дребно. Насипете в разлат съд. Добавете доматеното пюре. Варете на бавен огън, като бъркате непрекъснато, за да не загори.

Малко след като заври сипете половината олио и продължете да бъркате. Когато сместа го поеме, пробвайте и според вкуса си долейте още. Нека да е минимум около 0,900 л, ако обичате по-мазничко, позволете си още 100-200 мл.

Когато лютеницата поеме налятото олио, поръсете със смлените подправки и солта. Бъркайте десетина минути и пробвайте. Ако има нужда, добавете още малко подправки. В тази рецепта няма захар, защото ще сложите цял буркан мед.

Лютеницата се вари около 3 часа, три и нещо (бъркате непрекъснато). Ще познаете, че е готова, като сипете в чинийка и оставите да изстине добре – трябва да не се отцежда нито капка вода и като нарежете купчинката с нож, отделните части да не се сливат.

Като поизстине, изсипете меда и объркайте много добре. Насипете в бурканчета и стерилизирайте 20 минути.

Може да я направите и на части: сред лято – доматеното пюре, есента – чушките. Замразявате ги, а при вдъхновение идва ред на лютеницата. Ако правите всичко в един ден, вероятно ще трябва да стерилизирате на следващия.

Много подходяща е за гарнитура към меса, за мазане на филийка и за разядка.

Прочетете още:

„Ферментиралите зеленчуци“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top