Домашните любимци

 и бездомните животни
Домашни любимци и бездомни животни

Домашни любимци са животните, които сме взели за отглеждане вкъщи. Те живеят в апартаментите ни, а ако сме в къща, понякога се разхождат в двора. Смятаме се отговорни за тях и сме поели изцяло грижата за изхранването им, за здравето и общото им благополучие.

Но има още една категория животни – бездомни кучета и котки, към които от време на време проявяваме милост и им подхвърляме малко храна. Правим ли им услуга с това?

Какво означава за бездомното животно да започнете да се грижите за него?

Когато животното живее само на улицата, то изгражда определен стереотип, свиква да се грижи само за себе си, не страда, че няма кой да го гушка и да го погали между ушичките. Придобива здравословния навик да се държи далече от хората. Но се появява добър самарянин, който започва да му оставя храна. Колкото по-често го прави, толкова повече животинката свиква да разчита на този допълнителен хранителен източник и на близостта с човека.

Представете си, че става дума за малките на полудива улична котка. Вие ги подхранвате редовно, милвате ги, гушкате ги, социализирате ги. Те свикват да разчитат на вас и не успяват да формират здравите навици на майката, които ѝ позволяват да оцелява и да се грижи сама за себе си. Опитомявате ги.

Но спомнете си какво казваше лисицата – приятелката на Малкия принц: „Ти ставаш отговорен завинаги за всичко, което си опитомил”! Готови ли сте да сте отговорни за бездомните животни, които опитомявате? Готови ли сте да се грижите за тях, както се грижите за живеещия с вас домашен любимец? Струва ви се прекалено?

Тогава не създавайте връзка, не ги правете зависими от себе си. Малко или много те се чувстват добре по начина, по който вече живеят. Да започнете да ги храните и да общувате с тях, а после да ги зарежете, защото нямате време, защото ви е писнало, защото забравяте или пътувате, означава да ги подведете и да ги изоставите. Колкото по-рано сте се намесили в живота на кучето или котето, толкова по-сериозно сте нарушили изграждането на навици и умения за самостоятелен живот и оцеляване. И толкова по-отговорни сте.

Бездомните животни и домашните любимци

Дори когато нямате никакъв физически контакт със свободно живеещите по улици, паркове и дворове кучета и котки, е невъзможно да ги игнорирате. Когато разхождате своите домашни любимци, или ги пускате в двора да поиграят и да се попекат на слънце, те контактуват с тях, споделят една и съща територия. Ще рече – прихващат паразити, заразяват се от болести. Не рядко се бият, но и съешават, а вие ще разберете за това, когато породистата ви женска роди малки, много различни от очакваните.

Домашни любимци и бездомни животни

Можете ли да направите нещо? Можете да:

  • обезпаразитявате двора;
  • се грижите профилактично за защита на домашните си любимци от външни (бълхи) и вътрешни паразити (глисти, тении);
  • сте постоянно на щрек и не допускате женските да излизат без надзор в размножителния период.

Безпризорните животни са един постоянен многоаспектен проблем. Той започва от опасността от нападения от кучета и завършва с невидимото разнасяне на зарази. Някъде там е и непоетата отговорност на хората, които са станали причина те да живеят на улицата.

Решението му е да спрем да изоставяме домашните любимци, за които вече не можем, или не искаме да се грижим, да кастрираме и стерилизираме всички, които не се отглеждат за развъждане, и да настояваме за ефективни мерки за стерилизацията и кастрацията на бездомните от страна на общините.

А за вашите домашни любимци на befit.bg ще откриете храни и аксесоари, които ще направят обгрижването им лесно и приятно.

Прочетете още:
Кастрацията на домашния любимец
3 котешки тайни, които вероятно не знаете
Социализацията на кучето – защо е необходима

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top