Домашните любимци

и зимата

Домашните любимци през зимата имат своите специфични нужди и изискват специални грижи. Подсказва го самата природа – лятната козина се сменя с по-гъста, по-дълга и по-топла. Животинките натрупват повечко мазнина и леко се закръглят. И вашите отговорности порастват.

Осигурете им подслон, защитен от студа и влагата

Когато домашният любимец живее постоянно вътре при вас, е достатъчно да поставите още едно меко одеяло или стар пуловер в кътчето му за отдих и спане. Но ако живее на двора – погрижете се за дома му. Преместете го под навес така, че да е защитен от ветровете и да не го мокри дъждът, да не го затрупва снегът. Повдигнете го от циментовия под, можете да го поставите върху дървена платформа, която действа като изолатор. Изолирайте го и отвън. Поставете във вътрешността му дюшече, одеяла и възглавници, та топлината да се задържа максимално. Ветеринарите съветват кучешката колибка да не е прекалено малка, но да не е и много голяма, защото ще изстива бързо.

Когато температурите паднат доста под нулата, по-добре приберете дворното куче и котката вътре – поне в отопляемия гараж, ако не в стаята ви.

Излизане навън и разходки

Те няма да са особен проблем при дългокосместите едри и здрави кучета. Но дребните породи, късокосместите, много младите и много старите могат сериозно да пострадат на студеното. Заплашват ги настинки, хипотермия, измръзване на носа, ушите, опашката. Извеждайте ги с топла дрешка и не ги оставяйте без надзор. Ако дрешката се намокри и започне да замръзва, положението ще стане катастрофално.

Не поставяйте пуловер или палтенце на котката – особено ако свободно се скита навън. Тя ще се бори да се измъкне от тях. Рискувате да се задуши или да увисне някъде на дрехата, без да може да се освободи.

Не извеждайте кучето в края на деня. Видимостта е лоша, спирачния път през зимата – по-дълъг и то може да бъде блъснато от кола.

Обръщайте специално внимание на лапите

Въпреки че възглавничките на лапите няма да измръзнат лесно, заплашени са от раздразнение и увреждане не само от студа, но и от солта и химикалите, хвърляни по улиците. Да не говорим, че ако оставите животното да облизва лапите си, тези химикали могат да предизвикат и вътрешни увреждания, а антифризът е силно токсичен и минимални количества ще убият котката.

Затова приберете ли се вкъщи, най-напред измийте и подсушете лапите. Почистете внимателно замръзналата козина между пръстите – ако е дълга, подстрижете я. Попитайте ветеринаря си, той ще ви препоръча мазило за лапките за преди излизане и за след измиване. На пазара вече има дори обувки за домашни любимци.

Ако по корема също е полепнала улична мръсотия, почистете внимателно и него – по възможност без цялостно къпане. Когато все пак се налага да изкъпете домашния си любимец, дръжте го до изсъхване в топла стая или използвайте сешоар.

Храненето през зимата

Инстинктивно още от есента животните започват да се хранят повече. Те натрупват лек мастен резерв за студеното време и за повишената нужда от енергия през зимата. Дали да увеличите дажбата, да минете на по-висококалорична храна или да не променяте нищо, ще ви каже вашият ветеринарен лекар.

Границата между лекия мастен резерв и затлъстяването се прекрачва лесно, а здравословните рискове за затлъстялото животно са доста повече от настинка в студеното време. Може би ще се наложи да давате някои витаминни добавки и препарати за лъскава козина и здрава кожа, но нека нуждата от тях да определи специалист.

Другите домашни любимци през зимата

Вярно, в домовете си най-често отглеждаме котки и кучета. Но се радваме също на птици, гризачи, влечуги и т. н. Информирайте се подробно за привичните жизнени условия на вашия домашен любимец и се постарайте да му ги осигурите.

Уличните кучета и котки не са точно домашни любимци, но и те имат нужда от помощ през зимата. В студовете по-важен дори от достъпа до храна е достъпът до прясна вода, която бързо замръзва. Създайте си навика да им наливате топла.

Добрата грижа за домашните любимци в студения сезон и доброто им здраве ще ви спести грижи и проблеми. Бъдете здрави и вие да им се радвате!

Прочетете още:
„Домашният любимец  – дали да го отглеждате на двора“

„Лекар за домашния любимец
„Кучешки грип“
„Котешки грип“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top