Домашната аптечка

 през лятото

Домашната аптечка с най-необходимите средства за първа помощ присъства във всеки дом. Особено важна е тя лятото, когато всички сме по-активни и към останалите здравни рискове се добавят нараняванията и слънчевите изгаряния, честите стомашни разстройства. Освен това през летните месеци предприемаме дълги пътувания и когато аптечката е с нас, се чувстваме по-спокойни и по-сигурни.

Как да определите какво трябва да има в домашната аптечка?

Въпреки че някои групи лекарства са налични във всеки дом – болкоуспокояващи, превързочни материали и др., има и такива, които зависят от спецификите на самото семейство:

  • числеността му;
  • възрастовия му състав – има ли по-възрастни хора, има ли деца и на колко години са;
  • страда ли някой вкъщи от хронични заболявания или алергии и т. н.

Добра практика е периодично да се съветвате със своя лекар какви лекарства и лекарствени средства трябва да има в домашната ви аптечка. Друго важно условие за надеждността ѝ е стриктният контрол върху срока на годност на отделните продукти. Не правете компромиси! На няколко месеца проверявайте трайността на всяка опаковка и изхвърляйте всичко, което повече не бива да се използва.

Какво задължително трябва да включва домашната ви аптечка през лятото?

Болкоуспокояващи и температуропонижаващи

Към тях посягаме най-често – при главоболие, зъбобол, болки в гърба и кръста и т. н. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) се използват и за понижаване на температурата. Най-масово употребявани са аспирин, аналгин, парацетамол, ибупрофен. Не давайте аспирин на деца под 12 години.

Лекарства за симптоматично лечение при настинки и инфекции на горните дихателни пътища

Освен вече споменатите НСПВС, се погрижете да имате капки за нос и за уши, сироп или таблетки против кашлица, капки за очи, витамин С и т. н.

Медикаменти за облекчаване на храносмилателни смущения, повръщане, разстройство

Този род неразположения са чести при пътуване. Ако нямате специални предпочитания, доста добре се справят пробиотиците. Опасна последица от повръщането и диарията е обезводняването, затова не забравяйте продукти за рехидратиране.

Противоалергични

Дори и да нямате в семейството хора с изявени алергични реакции, пъхнете една опаковка алергозан в аптечката – за всеки случай. Винаги има първи път. А когато някой вече е преживявал алергични пристъпи, бъдете готови да се справите и с анафилактичен шок.

Средства за първа помощ при слънчеви изгаряния

Те са задължителни, щом става дума за летни ваканции – независимо дали в планината или край морето. Пантенол под формата на спрей е лесен за нанасяне и ефективен. По-добре е обаче да не се стига до изгаряне, затова избирайте надеждни слънцезащитни продукти с висок SPF фактор и UV филтри.

Средства за първа помощ при травми и наранявания

В дългите дни на игри и забавления се случват контузии, наранявания, порязвания. И аптечката ви трябва да осигурява средства за първа помощ – памук, марли, бинтове и лепенки, йод, риванол или кислородна вода, антибиотик за локално приложение.

Лекарства при хронични заболявания

За да се държат хроничните заболявания под контрол, необходим е постоянен прием на определени медикаменти. Когато сте далече от дома, сте далече и от лекуващия ви лекар. По-разумно е, вместо да разчитате, че ще си купите лекарствата оттам, където отивате,  да вземете със себе си достатъчно количество за целия срок на пътуването.

Репеленти

Едва ли някой трябва да ви убеждава, че ви е нужна защита срещу комари, кърлежи, бълхи и дървеници. Помнете, че репелентите не бива да се нанасят директно върху кожата на най-малките. Пръскайте дрешките им, пробвайте със специалните гривнички. Предлагат се и лепенки, които се поставят върху дрехите. За всеки случай – дръжте в аптечката „Фенистил“ или друг подходящ продукт, който успокоява сърбежа.

Домашната ви аптечка няма да е пълна, ако липсват лъжичка, ножичка, термометър, еднократни спринцовки, мерителни мензурки. Може да се наложи в нея да намерите място за инхалатор или апарат за кръвно налягане – според нуждите на близките ви.

Това, че носите пълна домашната си аптечка, не значи, че ще се наложи да я използвате. Но пък ако се наложи – ще си спестите тревоги и ядове, тичане по аптеки на непознати места и много стрес!

Прочетете още:
„Аптечка за път – какво да вземем“
„Децата и летните вируси – или как да се справим с болното дете по време на почивка“
„Слънцезащитен крем за деца – как да го изберем и препоръки за ползването му“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top