Доматите

 – чудната храна

През лятото и есента пазарите у нас са залети с домати. Приятно кисели, леко сладки и с характерен аромат, те са непрекъснато на трапезата ни. Историята им е почти анекдотична – дошли в Европа от Южна Америка, дълго време били смятани за отровни и се отглеждали като декоративни растения. Ботанически са плод, но цял свят ги консумира като зеленчук. Червени, розови, жълти, опушени и тъмни, дребни и едри, с различна форма – приемаме ги за даденост.

Доматите са отлична храна

100 грама суров домат освобождава около 18 калории при осигуряване на важни биоактивни субстанции. Около 95% от съдържанието му е вода. В останалите 5% преобладават въглехидратите – глюкоза, фруктоза и фибри, повечето от които са несмилаеми и пазят от запек.

Сред най-ценните хранителни вещества в червения зеленчук са витамин С, витамин К1 – важен за съсирването на кръвта и състоянието на костите; фолиева киселина (В9), отговорна за здравето на клетките и формирането на тъканите, и други витамини от група В.

От минералите за отбелязване е наличието на калия, който се включва в контрола на кръвното налягане и защитата на сърдечносъдовата система, също манган, желязо, фосфор и магнезий, калций и натрий.

Особено отличително е наличието на важни за човешкото здраве биоактивни съставки:

  • ликопен, лутеин, зеаксантин – каротеноиди, важни за общото здраве на човека;
  • алфа и бета каротин, който действа като провитамин А в организма;
  • нарингенин – флавоноид с изразено противовъзпалително действие;
  • органични киселини;
  • хлорогенова киселина – мощен антиоксидант, който понижава високото кръвно налягане, противодейства на щетите, нанасяни от никотина и т. н.

Този зеленчук съдържа цяла група от най-важните каротеноиди, които при това действат в синергия и взаимно усилват ползите, които носят на организма ни.

Доматите са най-добрият достъпен източник на ликопен

Колкото по-узрял е доматът, толкова по-висока е концентрацията на ликопен в него. Той е съсредоточен най-вече в ципицата, затова не я белете при консумация и преработка.

Смята се, че антиоксидантната му сила е многократно по-голяма от тази на витамин Е. С нея се обяснява благоприятното му действие върху сърдечносъдовата система. Той намалява  окисляването на холестерола и понижава  концентрацията на лошия (LDL), оказва защита на вътрешния слой на кръвоносните съдове. Намалява възпалителните маркери и тези на оксидативния стрес. Изследва се задълбочено вероятността да пази от формирането на тумори и да потиска развитието на раковите клетки.

Важно е да се знае, че топлинната преработка на доматите повишава концентрацията на ликопена и подобрява усвояването му. Той е мастноразтворим, затова при похапването на домати добавяйте към тях по малко зехтин.

Ликопенът се отразява добре на кожата и косата и противодейства на вредоносните ултравиолетови лъчи на слънцето. Влага се в много козметични продукти. Пробвайте да си правите освежаващи маски с прясно обелена кожица от домати или от прясна доматена кашичка.

Към вече казаното да добавим, че доматът подобрява храносмилането и имунитета, подкрепя черния дроб, действа отводняващо и очистващо, препоръчва се при ставни заболявания, метаболитни проблеми, диабет и т. н.

Добре е също да помните, че доматите съдържат хистамин, което ги изключва от диетата ви, ако страдате от хистаминова непоносимост. Макар и рядко, е възможно да се прояви алергия към тях, особено ако вече сте алергични към цветния прашец.

За предпочитане са добре узрелите, здрави плодове, леко овкусени със зехтин или друга мазнина. Те засищат, носят малко калории и са подходящи за всеки тип диета.

Да ви е сладко!

Прочетете още:
„Каротеноидите“

Хистаминова непоносимост

Антиоксидантите

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top