Докога да кърмите

- и лесно ли е да отбиете бебето?

Кърмите. Знаете, че  правите най-доброто за своето бебе и сте щастливи. Но времето минава, детето расте. Започвате да се питате докога да кърмите, кога е най-подходящият момент за отбиване, как да го направите, за да не предизвика сътресения за бебето и за вас. Колебаете се, търсите мнението на близки и приятелки.
Няма един-единствен правилен отговор на тези въпроси. Колкото са двойките майка – бебе, толкова са и вариантите за отбиване. Дори в едно и също семейство при различните деца се случва по различен начин.
Колко дълго да кърмите бебето?
Според съвременните схващания за отглеждане на бебето, то трябва да е изключително на кърма до към шестия месец. От там нататък – колкото по-дълго го кърмите, толкова по-добре. Смята се, че от здравна гледна точка няма проблем да кърмите дори до около петата година на детето.
Мнението, че кърмата става безполезна и едва ли не вредна от една възраст на бебчо нататък, няма връзка с действителното положение. Естествено, на нея не може да се разчита за изхранването на порасналото дете, но пък тя продължава да оказва защита и силна подкрепа на незрялата му имунна система. Детето на кърма понася по-лесно пробиването на зъбките, преболедува по-лесно простуди и инфекции, стомашни неразположения.
Не отговаря на реалността и твърдението, че дългото кърмене прави детето зависимо, несигурно и го лишава от самостоятелност като възрастен. Това се случва и с некърмените деца и зависи по-скоро от обсебващия характер на майката.
Затова колко дълго да кърмите бебето, зависи изцяло от вас и от него. Разбира се, може да се наложи и внезапно отбиване – поради заболяване на бебчо, поради заболяване или дълго отсъствие на майката, поради естествено намаляване и спиране на кърмата, но това са екстремни ситуации и не подлежат на планиране.
kurmene
Кърменето не е просто хранене
Кърменето не е просто хранене и точно това създава проблеми, когато се стигне до опити за бързо отбиване.
Около 6тия месец започва захранването на бебето и лека-полека дневният дял на майчиното мляко намалява. Около годинката и малко след нея кърменето губи определящото си значение за изхранването на детето, но пък нараства емоционалната му стойност.
То все повече се превръща в:

  • начин на общуване с майката;
  • средство за успокоение при умора, стрес и напрежение;
  • ритуал за приспиване;
  • забавление при скука;
  • начин за утоляване на внезапна жажда и/или глад и т.н.

Когато вие решите да спрете да кърмите, бебето ви губи твърде много. Нормално е да не иска да приеме загубата и да се бори с всички средства, които има на разположение – плач, тръшкане, отказ от храна.
Периоди, в които бебето е готово да бъде отбито
Преди шестия месец
Най-лесно в емоционален план е отбиването до към 6тия месец. Особено ако от пръв опит случите на точната формула преходно мляко, биберон и шише, бебчо почти не забелязва промяната. Разбира се, продължете да го гушкате и милвате по същия начин, както при кърменето.
Между половин и една годинка
На този етап бебето е погълнато от експериментите с новите храни. Броят кърмения естествено намалява. Кърмата по-често се използва като дохранване, но може да се мине и без нея. Детето започва да се изправя, да пълзи, или дори прохожда. Светът е безкрайно занимателен и то е склонно бързо да пренасочва интереса и вниманието си. Желанието му да суче лесно може да бъде отклонено, без отказът да бъде приет драматично.
Между две и три годинки
Порасналото бебе вече общува по много и различни начини. Дори и да не посещава ясли има чести контакти с деца. Доста по-самостоятелно е и средствата му за забавление се увеличават. Чувства се голямо и държи да го признават за голямо. На тази възраст повечето деца се отказват от сученето безболезнено – спонтанно или след внимателни целенасочени разговори на тази тема.
Прочетете още:
„Хранене на новороденото“
„5 неща за кърменето, които не знаете“
„6 мита за храненето на бебетата“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top