Малките ученици

- здравни проблеми

Когато децата тръгнат на училище в живота им – и в този на родителите им – започва нов етап. Децата получават непозната до този момент свобода, а родителите губят до голяма степен обичайния контрол върху дневния режим, върху храненето и общуването на хлапетата с връстници и с възрастни. Другите две големи теми, които нахлуват в живота на семейството, са училищните задачи и вероятността от влошаване на здравето. При това не става дума само за настинки и вирусни инфекции, които могат да навестяват детето от 5-6 до десетина и повече пъти годишно.

За кои типични заболявания трябва да следите в ранната ученическа възраст?

Затлъстяване

Обикновено със започването на първи клас рязко се влошава храненето. Контролирано до този момент неотстъпно от родителите вкъщи и от възпитателките в детската градина, детето вече може да избира само за какво ще харчи джобните си и с какво ще се храни през деня. И обикновено не избира здравословната храна. То твърде често дори няма какво да избира. Заседяването часове наред в училище и над домашните води до обездвижване и намалена физическа активност. Резултатът е нарастване на теглото и затлъстяване.

От една страна в детска възраст при прием на повече калории от необходимото мастните клетки – адипоцитите – рязко увеличават броя си, което е предпоставка за повишено тегло в зряла възраст. От друга – затлъстяването и при децата води до високи нива на холестерола, до повишено кръвно налягане, хормонален дисбаланс и различни нехарактерни за детска възраст заболявания.

Влошаване на зрението

То може да е наследствено обусловено, да се е случило отдавна и повишеното натоварване на очите в първи клас да е само повод да го откриете. Но е възможно същото това натоварване, съчетано с лоша хигиена на учене и продължителното взиране в монитора или дисплея на телефона да отслабят зрението и да влошат работата на очите.

При различните възрастови групи  влошеното зрение дели първите места в списъка на типичните заболявания заедно със затлъстяването, проблемите с опорно-двигателния апарат и изкривяванията на гръбнака, заболяванията на дихателната система и астмата.

Гръбначни изкривявания и проблеми с опорно-двигателния апарат

Бързото израстване в  този период, недоимъкът на протеини, минерали, витамини и други важни хранителни вещества в ежедневното хранене, лошата стойка в училище и вкъщи водят до сериозни проблеми с опорно-двигателната система. Повишен е травматизмът. Ставите понасят прекомерни натоварвания и започват да боледуват. Поставя се началото на гръбначни изкривявания, които, ако не се открият навреме, стават трудно лечими и нанасят поражения на вътрешните органи.

Настинки, вирусни заболявания и астма

Самият факт, че стотици деца от различни възрасти са събрани на едно място, вече е предпоставка за лесно разпространение на заразните болести. Но твърде честото боледуване подсказва, че вашият малък ученик е с отслабена имунна система.

Това може да е знак, че натоварването в училище му идва в повече, че не се храни добре и/или на организма му липсва здравословното физическо натоварване. Но е и предупреждение, че защитните му сили са отслабени и здравето му е изложено на сериозни рискове. При доста деца това е времето, в което се установява астма.

Най-добрата профилактика на заболяванията в ранната училищна възраст се определя от няколко фактора:

 

  • балансирано здравословно хранене;
  • свободни занимания на открито поне 2 часа дневно;
  • достатъчно сън  и почивка;
  • последователно упорито изграждане на хигиенни навици за учене и правилна стойка;
  • редовни профилактични прегледи.

Доброто здраве на малкия ученик е безусловно по-важно от отличния успех в училище на всяка цена. Не го забравяйте и ще си спестите много проблеми в бъдеще.

Прочетете още:

„Затлъстяване при децата“
„Хранителните навици на малкия ученик“
„Есенни съвети за подсилване на децата“

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top