Добрата форма

и празничните пожелания

Добрата форма и празничните пожелания – има ли връзка между тях?

С Коледата и Новата година зимните празници не свършват. Чак като прехвърлим средата на януари и отмине Атанасовден иде един прозаичен, делничен период, в който можем да се огледаме, да отдъхнем и да си спомним какво си пожелахме за тази година.

Да сме живи и здрави!

В това толкова тривиално пожелание има толкова надежда! Проумяваме го едва във времена като днешните, когато е по-вероятно да се разболеем, отколкото да останем здрави. Проумяваме, че здравето не е даденост и че и от нас зависи колко крепко и устойчиво ще е то.

Решаващи са баналните три стъпки, за които толкова много говорим, и толкова малко следваме сами:

  • пълноценно хранене без излишни калории, допълнено при нужда с подходящи хранителни добавки;
  • достатъчно сън и почивка – на открито, с приятели, с любими занимания;
  • подходяща физическа активност – колкото ни позволяват възможностите (и маалко над тях), но всеки ден – системно и последователно.

Разбира се – и редовни профилактични прегледи, за да открием рано признаците на болестите. Тогава в повечето случаи лечението и контролът им са възможни.

Може би дори да се ваксинираме – срещу грип, срещу COVID-19, освен ако ваксините не ни плашат повече от болестта.

Да сме радостни и засмени!

Казано иначе – да се чувстваме добре в кожата си – преди всичко. Ще рече – да се харесваме, да сме доволни от визията си и от взаимоотношенията си с околните.

Върнахте ли си вече теглото от преди Коледа? Ако още не сте, не отлагайте за по-късно. Колкото по-дълго сте с наднормено тегло, толкова по-трудно се сваля то и толкова по-вероятно е да продължи да расте. Какво да правите? Същото, като при грижата за доброто здраве – погледнете трите стъпки по-горе. Само малко повече наблегнете на „без излишни калории“ и на физическата активност отвъд зоната на комфорт.

Добрата физическа форма незабелязано подобрява самочувствието, настроението, и цялата психическа настройка и устойчивост. Започвате да се смятате достойни за щастие, за радост и да се борите за тях.

И сега вече внимателно се погледнете в огледалото, идете при добър дерматолог или козметолог. Нова година – нова грижа за кожата и добрата визия! Бръчици, отпусната кожа, несъвършенства – няма да се махнат като с вълшебна пръчица, и ако сте на 40 няма да заприличате на момиченце на 20, но все пак можете да направите много за себе си. Можете да забавите влошаването на положението, на стареенето на кожата. Пак така – погледнете трите стъпки от по-горе. И после редовно и системно започнете да се грижите за кожата си – веднага! По-добре по-късно, отколкото никога. И в тези грижи следвайте три стъпки:

  • почистване;
  • овлажняване и подхранване;
  • слънцезащита

Не забравяйте – не е нужно да сте със сценичен грим, но малко червило и руж съживяват всяка жена и ѝ придават чар и привлекателност.

Всички да ви обичат и да ви слушат!

Къде на шега, къде на сериозно и това си пожелаваме – всички покрай нас да са живи и здрави, да ни обичат, да ни радват и да ни слушат – в различни варианти. Защото другите са ни безкрайно важни. Те ни дават смисъл и посока, с тях се съизмерваме и споделяме щастие и нещастие. Никой човек не може да живее сам и да остане човек.

Едва ли е възможно всички да ни обичат, но – повярвайте – колкото по-добри сте вие с хората, толкова по-добри и по-мили ще са и те с вас. А това със слушането – както дойде – кога те ще ви слушат, кога вие тях – мир да има.

Така, ако се замисли човек, ще се окаже, че и най-баналните празнични благопожелания крият цяла програма за това, как да сме по-здрави, в по-добра форма и с повече приятели. Пробвайте! Новата година е за това – да се променяме и да живеем по-добре.

Прочетете още:
„Адаптация след отпуск – глезотия или реална потребност“
„Тайните страхове на жените и как да се справите с тях“
„Хобито – релаксация по време на криза“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top