Добавки по време на бременност

От какви добавки се нуждаете по време на бременност?

По време на бременността категорично имате нужда от повече калций и желязо.

Защо имам нужда от повече калций?

Калцият е едно от основните хранителни вещества, които помагат за изграждане на здрави зъби и кости. Той е и една от причините кръвта да се съсирва, мускулите и нервите да функционират правилно, а сърцето ви да бие нормално. И, както знаете, най-голямо количество калций се съдържа в костите ви.

Докато вашето бебе расте и се развива във вас, то има нужда от голямо количество калций и ако не му го набавите, ще употреби калция от костите ви. Това значи, че количеството му в тях ще намалее драстично, което ще отслаби здравината им и ще увеличи риска от остеопороза на по-късен етап от живота ви.

Затова хапвайте четири пъти на ден млечни продукти и други храни, богати на калций, като броколи, спанак, морски дарове.

 

Трябва ли да приемам добавки с калций?

Конултирайте се периодично с вашия лекар. Той ще прецени това най-добре. Понякога се налага да допълните диетата си с добавки, съдържащи калций. Ако не е наистина необходимо, не настоявайте за добавки. Просто поддържайте здравословно меню, богато на млечни продукти.

Защо имам нужда от повече желязо?

 

Желязото е важна част от хемоглобина, който пренася кислорода в кръвта. За да е сигурно, че вие и вашето бебе получавате достатъчно кислород, важно е да увеличите приема на желязо. Освен това то ви прави по-устойчиви на стрес и болести, помага ви да избегнете умората, слабостта, депресията. Просто няма как да  минете без него.

Имайте предвид, че тялото ви абсорбира желязото по-бързо и ефективно по време на бременността. Важно е да ядете минимум три пъти дневно храни, които са богати на този минерал. Такива са месото и морските дарове, зеленчуците – боб, грах, броколи, спанак, коприва – и ядките – фъстъци, кедрови ядки.

Витамин С помага на организма ви да усвои желязото. Затова е добре да комбинирате храните така, че да получавате и достатъчно витамин С. Важно е да знаете също, че при готвене, желязото в някои продукти силно намалява.

Трябва ли да приемам добавки с желязо?

 

Думата отново има лекарят ви. Не експериментирайте без да сте се посъветвала с него. По-добрият вариант е, да си набавяте необходимата доза желязо от храната. Добавките с желязо имат доста неприятен страничен ефект – причиняват запек. За да решите проблема, трябва да пиете най-малко осем чаши течност на ден и да повишите консумацията на храни, богати на фибри.

Най-добре е още в началото на бременността да се консултирате с вашия лекар и заедно да изготвите здравословно, балансирано меню. След това просто трябва да го спазвате и редовно да ходите на прегледи. И всичко ще бъде наред.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top