Добавки за отслабване

- видове

Все по-често се замисляте за теглото и физическата си форма. И ако опитът ви подсказва, че освобождаването от излишните килограми и намаляването на обиколките е трудно до невъзможност, съвсем естествено е да решите да включите още един елемент в програмата за влизане във форма. На помощ на физическото натоварване и разумната диета идват хранителните добавки за отслабване.

Някои видове ускоряват изгарянето на мастните запаси и в спортното  суплементиране се наричат „фетбърнъри“. Ще ги срещнете и като „горелки за мазнини“. Други пък забавят или възпрепятстват усвояването на мазнините и въглехидратите от храната. Какви са основните типове хранителни добавки за отслабване и как действат?

Вещества, повлияващи нервната система

Наричат се още термогеници. Чрез повлияване на нервната система те предизвикват слабо увеличаване на телесната температура. Това пък влече ускоряване на обмяната и разграждането на мастните киселини, които иначе биха се трупали в подкожния мастен слой. Ускореното разграждане на мазнините увеличава енергията на тялото и подобрява общия му тонус.

Вие със сигурност познавате поне един термогеник – кофеина. Но знаете също, че към него се привиква и се изгражда зависимост, да не говорим за изтощението на нервната система при по-големи дози. Затова най-добре, ако решите, че са ви нужни точно термогеници, консултирайте се с лекаря си.

Добавки, действащи върху хормоните

Този тип добавки могат да се приемат само след одобрението на вашия лекар. Тяхната ефективност е обусловена от действието им върху производството на някои хормони. Но така те повлияват стабилността на хормоналния баланс и могат да доведат до проблеми, по-сериозни от няколкото килограма отгоре.

Молекули, работещи на клетъчно  ниво

Така наречените липотропни фетбърнъри повишават дела на енергията, получена от изгаряне на мазнини. Това се случва, като подкрепят метаболизма им в клетките. Става дума за вещества като метионин, лецитин, L-карнитин, холин, инозитол и др., които естествено присъстват в тъканите на тялото ни и затова не провокират нежелани последици при употреба. Нещо повече – често се използват като помощни терапии при наднормени нива на лошия холестерол, при сърдечносъдови заболявания и при налично омазняване на черния дроб.

Продукти, блокиращи усвояването на мазнини и въглехидрати

Мазнинните и въглехидратни блокери пречат на разграждането и на всмукването на двата вида основни хранителни вещества през стените на тънките черва. Те отиват директно в дебелото черво и се изхвърлят. Блокерите са създадени, за да намалят реално приетите калории при обилно хранене.

Проблемът, който понякога възниква при тях е, че събраната в дебелото черво неразградена храна ферментира и започва да гние под въздействието на бактериалната флора. Това предизвиква газове, метеоризъм, стомашен дискомфорт, нарушения в изхождането.

Вещества, намаляващи апетита

Апетитът като че е главният проблем при опитите за отслабване. Когато изпитвате силен глад, е трудно да устоите на каквито и да е разумни доводи за ползата от намаляване на храната. Затова тези хранителни добавки са много търсени. Те ви помагат да овладеете прекомерния апетит и да се справите успешно с ограниченията.

Каквато и да е хранителната добавка за отслабване, която сте избрали, имайте предвид, че без усилия от ваша страна чудотворно отслабване няма да има. Нужно е да повишите физическата си активност и да контролирате качеството и количеството на храната.

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top