Диметикон

- какво е това? Вредно ли е?

Продължаваме да ви помагаме да разчитате какво се крие зад всички дълги и непроизносими имена, отпечатани на етикетите на козметичните продукти.

Съставката диметикон (Dimethicone), известна също като полидиметилсилоксан (PDMS), е силиконово масло, чийто свойства го правят необходима съставка в много козметични продукти за кожата и косата.  С изненада ще я откриете дори на етикетите на някои храни.

В кои продукти най-често се среща диметикон?

Балсами за коса, шампоани и кремове за лице – това са продуктите, в чийто състав най-често влиза и диметикон.

Dimeticone

Диметиконът образува хлъзгав слой около всеки кичур, за да улесни разресването на косата и й придава допълнителен блясък. Освен това действа успокояващо на кожата и създава защитен филм между нея и околната среда. Ако четете внимателно етикетите, ще забележите, че присъства дори в състава на някои бебешки кремове против обриви.

Безопасен ли е диметиконът?

Според проучвания на американската агенция по храните и лекарствата (FDA), употребата на PDMS продукти като изброените по-горе, е до голяма степен безопасна.

Все пак, ако сте бременна или кърмите, добре е да се консултирате с лекар преди да използвате продукти, съдържащи диметикон или временно да минете на био козметика.

Как да позная, че в продукта има диметикон или негови производни?

Прочетете какво пише на етикета. Имена като Amodimethicone, Stearoxy Dimethicone и Dimethicone Behenoxy показват, че в този продукт се използва полидиметилсилоксан (PDMS) или негови производни.

Какви вреди може да нанесе диметиконът?

Лек сърбеж, смъдене, парене – това може да предизвика козметика, в чийто състав влиза диметикон. В редки случаи може да възникне алергична реакция под формата на обрив, внезапни проблеми с дишането или подуванена устата или част от лицето. В подобен случай, веднага преустановете употребата на продукта и потърсете помощ от лекар. Не се лекувайте сами и непременно покажете на лекаря козметиката, която сте използвали.

Диметиконът е относително безвредна съставка и посочените вреди са доста редки. Затова присъствието му в любимия ви крем за лице не е толкова важно. По-добре прочетете какво друго съдържа той.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top