Диетите по празниците

Идва Коледа. Очакват ви партита, вълнуващи срещи...

Идва Коледа. Очакват ви партита, вълнуващи срещи и различни вкусотийки за похапване. Само като си помислите за последното и изпадате в паника. Вероятно ще качите поне един – два килограма по празниците. А и в момента не се чувствате особено привлекателни. Решавате, че ще се подложите на диета, за да влезете във форма. Ако не сте започнали навреме, а се сещате едва сега, идеята може би не е много добра. Това ще предизвика допълнителен стрес, ще се изнервите, после ще сте двойно по-изкушени от отрупаните маси. Все пак, ако много държите, ето един начин да влезете във форма последните 7 дни преди Коледа.

Започнете да смятате – трябва да се храните така, че да приемате по 1250 калории на ден. Основното изискване е храните, които приемате, да са богати на фибри, за да се чувствате сити по-дълго време и да имате енергия. Можете да ядете млечни продукти, сурови, варени и задушени зеленчуци (без картофи) и плодове. Трябва да пиете минимум 7 – 8 чаши вода и чай. Чаят да е без мед или захар. Не пийте кафе, газирани или каквито и да било подсладени напитки. В един от дните можете да обядвате пилешко бяло месо (на скара или варено). Изберете си още един ден, в който да приготвите някаква мазна риба, богата на омега 3 мастни киселини.  Изключете напълно хляба, сладкишите, салатените сосове. Това е. Ще изглеждате чудесно за празниците.

Имайте предвид, че ако сте били на диета непосредствено преди Коледа, ще се изкушавате по-лесно и вероятно ще се нахвърляте на храната. Въздържайте се. В противен случай, освен че много бързо ще върнете предишните си килограми, може да навредите на здравето си. Диетата по време на празници е излишно мъчение и стрес, преяждането също не е добра идея. Просто помнете, че окото и устата ви са по-алчни от стомаха. Не ги слушайте.

Празниците са минали. Колкото и да сте се старали да се храните умерено, вероятно се чувствате натежали. Не започвайте строга диета веднага. Това няма да ви помогне. Дори може да предизвика обратния ефект. По-добре започнете да контролирате желанието си непрекъснато да похапвате нещо. Не можете? Тогава яжте ябълки. Въздържайте се от сладки неща и бял хляб и започнете да спортувате. Половин час упражнения сутрин или фитнес веднъж седмично, танци, аеробика, каквото си изберете. Това е най-бързият начин да влезете отново във форма.

И ви напомняме – не се вманиачавайте на тема калории и килограми. Планирайте менюто си разумно, така че храненето да ви доставя удоволствие. Не се заседявайте и залежавайте. Всичко друго ще се получи от самосебе си.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top