Диета и депресия

- каква е връзката?

Има ли връзка между това какво ядете и как се чувствате? Определено. Редица изследвания доказват, че хората, които се подлагат на тежки диети или пък ядат незадравословна храна – твърде много сладко, пържено, млечни продукти с високо съдържание на мазнини и всичко, предлагано от веригите за бързо хранене, са много по-склонни към депресии.

Защо това е така? Ако се подлагате на строги диети, за да отслабнете бързо, вие всъщност лишавате организма си от важни за него съставки. Когато не сте на диета, но се храните нездравословно, организмът ви също не може да си набави необходимото. Затова започвате да се уморявате по-бързо. Чувствате се изнервени, недоволни, тъжни или апатични.

Вместо да се чудите какво ви е, сменете начина си на хранене. Престанете с непрекъснатите диети или с мазните сандвичи. Яжте много плодове, зеленчуци и риба. При хората на средиземноморска диета рискът от депресия е много по-малък. 

Какво е важно да си набавяте?

Желязо

Спанак, коприва, яйца, черен дроб, бобови култури – всички тези храни са богати на желязо, а то е едно от основните вещества при чийто недостиг започвате да се уморявате бързо, ставате подтиснати и апатични и започват да се появяват симптоми на депресия.

 

 
 
 
Витамин D

Съдържа се в яйцата и рибеното масло и се синтезира в организма при контакта на кожата със слънчевата светлина. Есента е вече тук, слънцето намалява. Използвайте всеки слънчев ден за разходки и непременно включете в закуската си едно сварено яйце.

 
 
 
 
B витамини

Плодовете и зеленчуците са особено богати на витамини В. Похапвайте колкото се може повече от тях. Това няма да навреди на фигурата ви и ще получите всички витамини В, които са ви нужни. Те са от съществено значение за нервната система и влияят силно върху настроението ви. Недостигът на някои витамини от група В определено може да доведе до депресия.

Започва сезона на депресиите. Избегнете ги по един простичък и приятен начин – прегледайте менюто си и добавете към него липсващите вкусотии, които ще ви накарат да се усмихвате повече.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top