Диабет и предиабет

- роля на храненето
Диабет и предиабет

Диабетът е хронично заболяване, което променя тотално качеството на живот на болните и носи висок риск от съпътстващи усложнения. Предиабетът се характеризира с отклонение от оптималните нива на кръвната захар, но състоянието е все още обратимо и не е задължително да премине в диабет. Зависят ли те реално от храната, която консумирате?

Може ли храненето да повлияе на диабета и предиабета?

Храненето при диабет е толкова важно, че се говори за медицинска хранителна терапия като ключов компонент за управлението и контрола му. Още по-важно е то при предиабет, когато процесите още могат да бъдат обърнати и да се върнете към нормални жизнени показатели. В зависимост от състоянието си ще получите подходящи съвети за изграждане на менюто си от лекаря си или от диетолог. При наличие на други заболявания специфичните ви хранителни потребности също трябва да бъдат отчетени.

Постигането на необходимия баланс на основните хранителни вещества не е лесно, но е напълно възможно. Още повече, че той ще помогне за намаляване на инсулиновата резистентност и за контрол върху нивата на кръвната захар, за облекчаване на диабета и за преодоляване на предиабета.

Основните принципи в храненето при предиабет и диабет

Те се основават на:

  • избягване на добавената захар, като се ограничат сладкишите, бонбоните и дребните сладки, подсладените напитки;
  • намаляване на рафинираните въглехидрати под формата на изделия от бяло брашно, бял ориз и пр.;
  • ограничаване на наситените мазнини и трансмазнините чрез включване в менюто на нискомаслени млечни произведения и постни протеини от риба, птици, бобови, тофу;
  • увеличаване на фибрите до около 25 – 30 г дневно от пълнозърнести, семена и ядки, зеленчуци и плодове.

Специфики на диетата

Когато търсите някакъв ориентир за съотношението на групите храни в менюто си, няма да сбъркате, ако четвърт от храната за деня доставя здравословни сложни въглехидрати (пълнозърнести, кафяв ориз и др.). Втората четвърт да включва постно месо и растителни протеини, а останалите 50% да са  зеленчуци, несъдържащи скорбяла (нишесте) – моркови, краставици, домати, листни.

Това ще ви позволи да държите под контрол нивата на кръвната захар, без да изключвате която и да е от хранителните групи, и да получавате всички необходими ви хранителни вещества.

Диабет и предиабет

Много често възниква въпросът разрешени ли са сладките плодове при инсулинова резистентност и предиабет. Като се има предвид, че целите плодове са източник на сериозно количество фибри, няма проблем да хапвате от тях – разбира се, с мярка. Затова пък плодовите сокове и консервираните плодове със захар със сигурност ще вдигнат нивото на глюкозата в кръвта ви.

Сладки изкушения с нисък гликемичен индекс

Специалните хранителни потребности на хората с диабет и предиабет, както и на хората, придържащи се към балансирано хранене, вече се обслужват от цял сектор на хранителната индустрия. Шоколади, бисквити , вафли , сокове и сиропи , дребни сладки  и прочие се произвеждат без добавена захар и без рафинирано бяло брашно, с натурални подсладители като стевия  и еритритол. Те са формулирани с нисък гликемичен индекс, много често са без глутен, без лактоза и алергени. Обогатени са с фибри, витамини и минерали.

Поглезете се без страх и притеснения! Продуктите с нисък гликемичен индекс ви дават възможност да похапвате от време на време нещо сладичко, без да натоварвате организма си и без риск да провалите ефекта от старателно следваната си хранителна програма.

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top