Джънк фууд

– с какво да я заменим по време на празниците и зимата

Обикновено поглъщате големи количества джънк фууд с оправданието, че нямате време да хапнете нормална храна или пък защото сте нервни. Празниците са идеалното време да промените навиците си. Времето за приготвяне на нормална храна е повече от достатъчно, а споделянето й с близки хора на празничната трапеза ви кара да се чувствате щастливи. Ако сте нервни, можете да се срещнете с приятели, да отидете на шопинг или на масаж.

Разбира се, не е толкова лесно да се откажете от навика си непрекъснато да похапвате нещо. Затова ви предлагаме да смените всички вафли, чипсове, шоколади и бонбони с по-здравословни и нискокалорични храни.

Експериментирайте с екзотични плодове. По празници купувате предимно ябълки, пороткали, мандарини и банани. На пазара вече се предлагат всякакви плодове – помело, манго, ананас и други, на които дори не сте чували имената. Купете си по малко от няколко различни вида. Пробвайте ги, докато гледате коледните филми по телевизията – ще откриете, че са чудесен заместител на чипса и пуканките.

Екзотични сушени плодове. Вече сте си създали навик да хапвате сушени кайсии, сливи и ябълки през зимата. Чудесно! Ако въпреки това не можете без чипс, пробвайте чипса от банани. Запасете се с фурми, ананас и каквото друго намерите в магазина и похапвайте от тях всеки път, когато ви се прииска бонбон или вафла.

Яжте маслини. Когато искате нещо солено, хапвайте маслини, вместо солени крекери или царевични пръчици с оцветители и ароматизатори.

Същото важи и за ядките – сурови, печени – каквито пожелаете, те са много по-добър вариант от всякакъв джънк фууд.

Заменете газираните напитки с чай, вода, домашно приготвена лимонада. Можете да подслаждате тези напитки с мед, като постепенно намалявате дозата, докато свикнете да ги пиете без подсладител. От друга стана – една малка лъжичка мед не вреди.

За любителите на среднощните похапвания, които винаги имат под ръка кутийка сметана и няколко бисквити – пригответе си изцедено кисело мляко и заменете сметаната с него. Можете да сложите съвсем малко подсладител.

С времето ще усетите, че не ви е необходимо да ядете непрекъснато. А причината за това е, че малко ядки или сушени плодове ви дават усещането за ситост за разлика от чипса, вафлите и чийзбургера, който понякога изяждате вместо закуска, обяд и вечеря.

Прочетете още:

Сурови или печени ядки

Сушените плодове 

Полезните вредни храни

Проверете какво ви предлага дрогерия Be Fit:

ЯДКИ И ПЛОДОВЕ

ЗАКУСКИ И МЕД

ХРАНИ ЗА ПРИХАПВАНЕ

НАПИТКИ

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top