Джоджен за колики при бебета

бабините рецепти показват, че той има и още едно приложение
Джоджен за колики при бебета

За вълшебните свойства на чая от джоджен, когато става въпрос за обезкосмяване, вече писахме. Бабините рецепти показват, че той има и още едно приложение. Дава се на бебчета, които страдат от колики, защото успокоява стомаха и влияе добре на храносмилането.

Как да приготвите чай от джоджен и колко пъти трябва да го пие бебето?

Различните източници препоръчват основно два варианта. Първият е да сложите 1 чаена лъжичка джоджен – може сушен, може и пресен – в 200 мл вряща вода. Държите запарката не повече от 3 минути. След това прецеждате чая. Изчаквате да изстине и давате по една чаена лъжичка 2 – 3 пъти дневно.

Вторият вариант е да направите запарката по гореописания начин и след това да разтваряте 4 – 5 пъти дневно по една капка чай от джоджен в чаша вода и да я давате на бебето. Според някои това е по-добрият вариант, защото вкусът на джоджена е твърде силен за малкия човек.

Ако кърмите, може вие да пиете една чаша чай от джоджен на ден.  Това ще е достатъчно за вашето съкровище.

Може ли чаят от джоджен да навреди на бебето?

Той е един от най-старите лекове против колики, препоръчван от народната медицина и е облекчавал болките на стотици хиляди бебета преди вашето. Най-страшният му недостатък, и то ако превишите леко дозата, е че запича. Затова бъдете внимателни. Други странични ефекти не са забелязани.

Част от лекарите смятат, че до шестия месец бебето трябва само да се кърми и това му е достатъчно. Те не препоръчват даването на чай от джоджен (или какъвто и да било друг) и на вода, защото в кърмата се съдържа всичко, което е необходимо на малкия човек.

Преценете сами кой е най-удачният вариант за вашето бебче. Посъветвайте се с и с педиатъра си. На пазара вече се предлагат достатъчно капки против колики на хомеопатична основа, така че той може да ви препоръча някои от тях. От друга страна, ако положението е много тежко, бебчето плаче непрекъснато и коликите го мъчат, можете да прибегнете до чая от джоджен, за да го облекчите по-бързо.

Четете, консултирайте се, съобразявайте, сигурни сме, че ще направите най-добрия избор за вашето бебе.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top