Джинджифилът е уникален хранителен продукт с редица незаменими ползи за здравето ни. Той се използва от древността и отдавна се цени като силно природно лекарство. Използва се профилактично, както и активно в медицината и фармацевтиката. Кулинарията също се възползва от полезните свойства на коренното растение, както и от силния му аромат. Джинджифиловите десерти, лимонади и чайове са почти толкова приятни, колкото и здравословните ефекти от тях.
Ползи
Това здравословно растение е силно в своето действие и народната медицина често се възползва от него за някои от следните му свойства. Джинджифилът има противовъзпалително действие, което се подсилва, когат се комбинира с куркума и черен пипер. Това може да помогне при афти, ангини или възпаление в стомаха. Джинджифилът е известен и с това, че много помага за намаляване на гаденето. Той също намаля симптомите на чревни газове и диария.
Джинджифилът има слаб термичен ефект, който помага за горенето на калории. Предимно ползите му при отслабване обаче се дължат на това, че растението леко намаля и регулира апетита. В него няма много калории, а ни набавя добро количество полезни витамини и минерали, както и умерено количество фибри и протеин.
Как да го използваме
Начините на консумация на джинджифил са много. Той присъства във всякакви форми и лесно можем да намерим редица начини да си набавим полезните му свойства. Той може да се яде пресен, изсушен и захаросан, както и смлян, под формата на чай, сок или масло. Чайовете от джинджифил за изключително приятни и здравословни, а ако искаме да бъдат по-силни и с изразен автентичен вкус на джинджифил, можем да си направим чай с пресен джинджифил сами вкъщи. Ако обелим и нарежем на тънко корен от джинджифил и го оставим да се свари с водата за чай, ще имаме една прекрасна лечебна отвара. Към нея можем да добавим лимон, канела или мед.
Ако не обичаме такъв чай или не не си занимава да приготвяме коренът от джинджифил, можем да си набавим полезните свойства на растението и по още няколко начина. Джинджифил на прах може да се приема до 3ч.л. на ден в комбинация с куркума за да предотвратява гадене. Ако просто харесваме вкуса и имаме нужда от добър противовъзпалителен хранителен продукт, захаросаният изсушен джинджифил е изненадващо ефикасен начин да премахнем инфекции в гърлото и устната кухина.
Хранителни рецепти
Джинджифилът може да се имплементира в редица рецепти. Силният аромат и характерен вкус придават интересна нотка в солени, както и в сладки храни. Джинджифилът е прекрасна добавка в крем супи от картофи, моркови или тиква. Той също е подходящ за риба или пилешко, като се направи дресинг или марината от него. За марината за пиле можете да настържете пресен джинджифил с чесън, пресен лук и сол. За дресинг – комбинирайте сок от джинджифил с мед, изцеден лайм и малко лютив сос за перфектния начин да овкусите пиле, салата или друг деликатес.
При сладкишите, джинджифил можете да добавите в алтернативен вариант на крем брюле, както и в сосове от червени боровинки или ябълки. Вкусово се съчетават вълшебно и придава уникално ново виждане на познати рецепти. Разбира се, джинджифилът е перфектен и за всякакви видове курабийки, бисквитки или шоколади, които решим да си опечем. За такива десерти е по-добре да използвам джинджифил на прах или сок от джинджифил.
Прочетете още:
Козметика с джинджифил