Дигиталните деца

и дядо Коледа

Наскоро една майка показваше снимки на двегодишния си син от миналогодишната Коледа. Обясняваше му, че този старец, облечен в червено, който му дава подаръци, е Дядо Коледа и че тази година пак ще дойде. Хлапето се вгледа в снимката, после погледна критично майка си и рече: „Не дядо Коледа, дядко Оги!“.

Вярват ли днешните деца, които умеят да боравят с цифрови устройства, преди да са проговорили, в добрия старец?

Психологическата основа за вярата в дядо Коледа

Според психолозите, децата започват да правят разлика между възможно и невъзможно около 8 годишна възраст. Дотогава те чистосърдечно приемат, че е възможно дебеличкият старец за една нощ да влезе и да излезе през всички комини на света и шейната му да побере милиони подаръци, също да знае кой какво върши във всеки един момент. И дигиталните устройства и интернет не могат да променят това.

Според едно изследване, родителите на сегашните деца са вярвали в дядо Коледа средно до около 8,7 години. Децата им – до 7,25 години. Тази разлика наистина идва от влиянието на интернет, но и от прекаленото комерсиализиране на образа.

Ако допреди 20 години първият смут е всяван в душите на хлапетата от по-голям приятел или братовчед, днес тази роля е поела мрежата и мултиплицирането на стареца по площади, магазини, заведения и т. н.

Децата не дават лесно вярата си

Особено ако тя е подкрепяна от родителите! Психолози проверили как влияят на детската вяра множеството Дядо Коледовци, с които хлапетата се сблъскват всеки ден. Най-честото обяснение, което давали малките е, че Дядо Коледа не смогва сам и тези хора навън са негови помощници, пратеници, ученици, които дори и да не живеят на Северния полюс, общуват със стареца и са изпратени от него.

Убедеността, че Дядо Коледа съществува, не се променя с годините. Периодични изследвания от 1978 г. насам показват, че около 85% от децата на 4-5 години вярват в посещенията му в нощта срещу Коледа.

Ако родителите не подкрепят легендата за добрия старец, който носи подаръци, малчуганите са склонни да се разделят с илюзията си по-рано.

Има ли все пак дядо Коледа?

Както стана дума, днес първите съмнения в съществуването на белобрадия дядо идват от интернет. Там децата могат да видят оферти за наемане на Дядо Коледа, обяснения че е измислен образ за насърчаване на продажбите, откровени ругатни към наивниците, които вярват в него и т. н.

В същото време мнозина са превърнали в свой бизнес поддържането на илюзията. Освен в Лапландия, има не една и две пощенски станции по света, които приемат писма до Дядо Коледа и отговарят на децата. Съществуват вече и доста сайтове, посветени на тази цел, и те също поддържат оживена онлайн кореспонденция с деца и родителите им от цял свят през цялата година. Нещо повече, има разработени програми за изпращане на подаръци по пощата, които се доставят сякаш от Дядо Коледа.

Общото впечатление е, че хлапетата доста често молят не само за подаръци, но и за помощ за близки и приятели, които са болни, в нужда, страдащи. В не един и два случая със съдействието на спонсори „офисите“ на Дядо Коледа успяват да осигурят помощ за бедстващи деца и семейства, за които научават точно от писмата.

А учени твърдят, че ако се вземе предвид изкривяването на пространството и времето според теорията на Айнщайн, то дядо Коледа може да раздава подаръците месеци наред, а за нас да са минали само минути.

Изглежда, че както и преди, така и днес децата имат нужда да вярват, че някой върши невъзможни неща само за да зарадва хората по света в празничната нощ. Поне докато сами съзреят и осъзнаят, че невъзможните неща си остават невъзможни. Не пречете на вярата им – особено на Коледа.

Прочетете още:

„С бебе на Коледа“

 „Детето е бебе – докога?“

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top