Децата и пандемията

как да им помогнем?

Дори и да не се разболеят, децата ни остават най-ощетени от пандемията. Точно на този факт посветихме предишната статия „Деца по време на пандемия – допълнителните проблеми, породени от Covid-19″. Възможно ли е да предотвратите нежеланите промени в поведението, как да им окажете помощ  и да ги защитите?

Говорете с тях

Те така или иначе научават тревожните новини – когато тревожно разговаряте един с друг или говорите по телефона, също от външни източници. Затова говорете с тях за:

  • вируса и за разпространението му;
  • симптомите на болестта и за мерките за предпазване;
  • затова, че болшинството хора боледуват леко.

Убедете ги, че и от тях зависи да намалее разпространението на вируса. Това ще им даде усещане за контрол.  Питайте ги как се чувстват, карайте ги да споделят емоциите си. Споделяйте и вие, без да се задълбавате в проблемите.

Поддържайте рутината в ежедневието

Старайте се да поддържате обичайното структуриране на денонощието, което създава усещане за ред и предвидимост. Следвайте строго графика за деня – ставане, хранене, учебни занимания, любими занимания, лягане. Това успокоява децата и им помага да  понасят по-леко стреса – особено по-малките.

Проверявайте как се справят с дистанционното обучение, или какво се случва в училище, ако учат присъствено. В този момент за тях е по-важно от всякога да усещат, че се интересувате от тях, от живота им, че ви е грижа, че винаги сте на разположение за помощ и прегръдка.

Въведете допълнителни дейности далече от екраните

Това може да са занимания с изкуства и занаяти, научни и музикални проекти, домакински проекти, всякакви въображаеми и реални игри. Те поглъщат вниманието и усилието на хлапетата, дават смисъл на действията им и ги отвличат от тревожната реалност.

Осигурете непрекъснат контакт на децата с близки и приятели

Вярно, ще е виртуално общуване – през социалните мрежи, по телефона. И все пак е по-добре, отколкото нищо. Баба и дядо могат да разговарят с внуците, да четат или разказват приказки на по-малките – ползата ще е двустранна. Големите ще се чувстват по-малко откъснати от приятелите си.

Правете краткосрочни планове заедно с децата

Пандемията фактически ни лишава от сигурност и възможност за дългосрочно управление на живота ни. Планирането ден за ден – домашните дейности, приготвянето или поръчването на храна, разходки в задния двор или физически упражнения вкъщи и т. н., ни връща поне донякъде контрола над собствения ни живот. Опитайте се да въвлечете децата в съставянето на плана и в изпълнението му. Това ще им създаде усещане, че контролират ситуацията въпреки кризата.

Контролирайте собствената си тревожност

Да, не е лесно, още повече когато издръжката на семейството виси на косъм, а около вас се разболяват и не винаги оздравяват близки и приятели. Но децата ви усещат вашето безпокойство и го отразяват. В много от случаите, като не разбират от къде идва то, търсят вината за него в себе си.

Времето е необичайно. И затова няма нищо лошо да се държите необичайно – да сте по-меки, по-отстъпчиви. Обяснете на хлапето, че това е за сега – докато пандемията отмине и дойде нормалното – каквото и да е то. Не изисквайте от себе си прекалено много и не се самобичувайте. За да преведете децата си с минимум щети през пандемията, трябва да се грижите за себе си, да сте здрави и силни.

Ако усещате, че ви е трудно да се справите, потърсете специализирана помощ – може и онлайн. Трудното все някога ще свърши.

Прочетете още:
„Дигиталните деца и дядо Коледа“
„Децата и компютрите – неизбежната връзка“
„Децата и здравословното хранене по празниците“

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top