Децата и лъжата

- защо децата лъжат

Идва първият път, в който детето ви, на около две и половина, ви гледа с ясните си невинни очи и ви лъже, без дори да мигне.

„Кой разля млякото?“

„Тати“ или съответно „мама“ – зависи кой пита и кой отсъства.

„Кой надраска стената?“

„Не знам.“

И вие сте потресени. Но дали имате основание да се притеснявате?

Защо ангелчето ви лъже?

Няма да задълбаваме във философията на лъжата – има ли благородна лъжа, лъжем ли, когато се държим възпитано и вежливо, като заобикаляме истината, защо моралните норми осъждат лъжата, но осъждат и грубостта, дори да е истина и т. н.

Ще се спрем на това, че детето ви има поне няколко основателни причини да лъже:

Защото може

Лъжата не е проста работа. Трябва да се сетите, че ако изкривите истината, можете да спечелите. Трябва да анализирате ситуацията, да предвидите възможния неблагоприятен развой на събитията и да измислите как да ви се размине. Този мисловен процес още около третата година си е постижение.

Защото детето държи на одобрението ви

Вие сте най-важните му хора. То има нужда от одобрението ви, от похвалите ви, от гордостта в очите ви, когато го гледате. Не иска да ви разочарова. Пък и за него всичко е възможно. То различава реалност и измислица (никога не яде от тортите, които прави „на ужким“). Но за него няма нищо по-естествено да е най-бързото, най-силното, да рисува и танцува най-красиво (около 3 – 5 годишна възраст) – щом вие очаквате това! И когато вече е направило нещо, което знае, че не ви харесва, е готово да ви излъже („не съм аз“, „не знам кой е“, „брат ми беше“). Или просто да ви каже, каквото искате да чуете и каквото ще ви хареса, а не това, което ще ви разстрои.

Защото се страхува

Ако сте прекалено строги, ако се карате и се сърдите за всяко нещо, което не е според вашите изисквания (помислете дали не изпадате в дребнавост), детето ще се опитва да си спести неприятните преживелици, като ви лъже. Така книжките се късат сами, чашата с мляко е паднала неясно как и някой друг е нарисувал облегалката на дивана с пастели.

Има нужда от внимание или попълва емоционални празнини

В този случай детските лъжи са по-близо до така наречените „фантасмагории“. Те най-често се изразяват в разкази пред другите деца за героичното житие на родители, баби и дядовци, което е безкрайно далече от реалното. Вкъщи пък хлапето говори непрекъснато за успехите си в училище и за невероятните си приятели, като понякога и двете може да се окажат въображаеми. Това може би се дължи на развинтената фантазия на наследника ви, но обикновено тази фантазия е провокирана от недостатъчно внимание, от емоционална студенина вкъщи, от криво разбран стремеж към формиране на „самостоятелност“ и „твърдост“ у  малкия човек.

Освен че ви лъже, детето открито ви манипулира

За мира вкъщи са ви нужни обозрим брой правила, следвани безкомпромисно и валидни за всички – за деца, родители и гости. Нужно е също възрастните да разговарят помежду си и да съгласуват действията си. Така няма да виждате навън хлапето, на което току-що сте забранили да излезе. И дори да не можете да му потърсите сметка, защото след като сте му забранили, то е питало и половинката ви и той/тя е разрешила. Едва ли има родител, който да остане спокоен в такава ситуация.

Невинната детска лъжа става все по-малко невинна с възрастта. Налага се детето да разбере, защо не бива да лъже и в кои случаи е желателно да спестява от истината. Но това ще бъде дълъг процес  и успехът му ще зависи от вас – от разговорите, които ще водите, и от поведението ви. Готови ли сте?

Прочетете още:
„Дигиталните деца и дядо Коледа“     
„Малките ученици – здравни проблеми“
„Когато бебето се научи да казва „Не“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top