Децата и летните вируси

- или как да се справим с болното дете по време на почивка?

Летните неразположения при децата едва ли са изненада за някого. Но когато те се случат по време на почивка, ситуацията се усложнява от това, че сте на чуждо място, не разполагате с всички удобства, които имате вкъщи, не можете да разчитате на лекаря, който познава детето, и на когото вярвате.
 
Можете ли да се подготвите предварително?
Най-често стомашно-чревните проблеми и летните грипове се дължат на ентеровируси, аденовируси и ротавируси. При възрастните те са сравнително кратки и рядко траят повече от два-три дни. Но при децата са по-продължителни, често се налага болнично лечение. Ротавирусите са най-опасни за най-малките, но за тях пък има ваксина, която ще ви спести тревогите и болезнените преживявания на детето.
Преди ваканцията се консултирайте с педиатъра си. Нека той ви обясни какво да правите в случай на повръщане и разстройство и точно как и какви лекарствени средства можете да прилагате. Ако отивате на място, където е малко вероятно да има аптека, носете средствата за първа помощ със себе си. Информирайте се предварително има ли здравна служба и детски лекар там, където ще отседнете, и как най-бързо можете да стигнете до тях.
 
Какво да правите, ако детето се разболее?
Когато детето ви се омърлуши, отпаднало е и се оплаква от болки в гърлото и корема, бъдете нащрек. Не настоявайте да се храни – още повече с мазни и тежки ястия. Започне ли да повръща, или пък стомахчето му се разстрои и се появи диария, спрете всякаква храна.
Останете на хладно в стаята и започнете да давате течности – по глътка на няколко минути. Използвайте вода, билкови чайове, рехидратиращи разтвори, които ви е препоръчал вашият лекар. Задачата е да не допуснете обезводняване и нарушаване на водно-солевия баланс на организма, също да дадете възможност на раздразнената лигавица на стомашно-чревния тракт да се успокои. Затова не предлагайте мляко, плодови сокове и нектари, компоти, айрян и т. н.
Когато бебето още суче, продължете да го кърмите. Ако се храни с преходно мляко, обсъдете предварително с лекаря си, каква диетична формула да изберете при нужда и как да я въведете.
leten_virus
Когато изминат поне 7 часа след началото на повръщането и/или диаричните изхождания, започнете да захранвате – със сухар (препечени филийки бял хляб), детски бисквити и солети. Постепенно включете печен или варен картоф, варен ориз. Най-рано след 2-3 дни дайте пилешко.
Вероятно е детето да вдигне температура. Въпреки че сте нервни и притеснени, не се опитвайте да я сваляте, ако е под 38 – 38,5° С.
Не давайте никакви противовирусни лекарства и антибиотици по свое усмотрение. Дори наистина инфекцията или хранителното отравяне да се дължат на бактерии, вие няма как да знаете какви точно са те.
Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо трябва да потърсите лекар, особено ако има явни признаци за дехидратиране.
 
Можете ли да избегнете летните грипове и неразположения?
Теоретично е много просто да ги избегнете. Достатъчно е да поддържате стриктна хигиена, да не купувате никакви храни и лакомства от улицата и на плажа, да държите храната в хладилник или да я предлагате веднага след термичната обработка, да пиете бутилирана вода и да се храните само в проверени заведения, да стоите настрана от местата, където се събират много хора, да сте на плажа само рано сутрин и късно вечер и почти да не пускате децата във водата. На практика тези простички съвети са трудно осъществими, когато сте на почивка лятото.
 
Затова бъдете подготвени, че детето може да се разболее, не се паникьосвайте и преценявайте трезво ситуацията.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top