Децата и есента

- адаптация към времето

Когато се спуснат първите по-хладни дни и дойде есента, ваканцията, пътуванията и безгрижното време свършват и започва учебната година. Свикнали сме да я посрещаме с апломб, с умилителни спомени за нашите ученически години и с празнично настроение. Но всъщност, това е много труден и рисков период за повечето от децата и тийнейджърите и ако не го отчитаме с подобаващо внимание и разбиране, можем да се навлечем проблеми, с които по-късно трудно ще се справим.

Резките промени в режима водят до стрес и депресии

Първият учебен ден отминава, приповдигнатото настроение – също. Внезапната смяна на режима натоварва децата. Вече не могат да си поспиват сутрин до късно. Налага се след дългите часове в училище да работят по още няколко часа у дома. Превключват трудно, позабравили са материала. Възстановяват се съперничества, скрити конфликти и откровен натиск от по-силните върху по-слабите и по-малките. Стресът, напрежението и безпокойството стават техни постоянни спътници. Тези с по-слаба нервна система изпадат в депресивни състояния.

Макар и по-слабо изразена, подобна е картинката и при децата в ясленска и градинска възраст – особено за тези, които за пръв път се отделят от къщи или дълго време не са ходили на градина.

Зачестяват настинките и инфекциите

От една страна те са благоприятствани от промяната на времето. От друга – събирането на децата на едно място, рязкото ограничаване на физическата им активност и заседяване улесняват предаването на заразите. Като се вземат предвид и стреса, намаленото време за сън и нервното напрежение, а често и влошаване на храненето, повишената заболеваемост се подразбира.

Как да помогнете на детето в този момент?

Улеснете адаптацията му

От особена важност е да проявите разбиране и търпение – дайте му време да се адаптират. А следващото лято започнете с постепенна адаптация поне 20тина дни преди първия учебен ден  или тръгването на детето на градина. Започнете да го събуждате по-рано и му напомняйте да си ляга по-рано. Променете часовете на хранене спрямо тези в градината и според учебната програма в училище. Поставяйте леки задачи – за преговор, за книгите от летния списъка – и ги усложнявайте бавно.

Разберете какво очаква детето ви от новата учебна година

Може би се притеснява от прекалено строгата си учителка, от някой по-буен съученик или от това, че трудно се справя с учебния материал. Опитайте се да го предразположите да ви се довери, изслушайте го без язвителни забележки, не бързайте да съдите. Помислете как можете да се намесите тактично. Вероятно трябва да говорите с учителите, да се срещнете с родителите на проблемния връстник, да помагате повече с уроците?

Помислете как да укрепите здравето му

  • Храненето в предучилищна и училищна възраст е много важно. Не си мислете, че като дадете на наследника си пари, решавате проблема. По-скоро помислете как да му осигурите пълноценна и прясно приготвена храна – месо, млечни, яйца, риба, много плодове и зеленчуци, ядки, мед.
  • Физическата активност в годините на буен растеж е определяща за правилното развитие на организма. Обмислете добре програмата на детето си и намерете в нея поне час-два дневно за игра – най-добре дори организирани тренировки. Днес хлапетата рядко се заиграват в махалата. Ако го оставите, тези час-два ще изтекат пред компютъра или в нежелана от вас компания.
  • Витамините и минералите, набавяни досега от пресните плодове и зеленчуци, стават все по-оскъдни. Консултирайте се с лекаря си и набавете подходящи хранителни добавки. Ако съкровището ви често боледува, попитайте и за имуностимуланти и противогрипна ваксина.

Със сигурност и на Вас не ви е лесно в преходния период, но децата ви трудно ще се справят сами. Подкрепете ги и следващите месеци ще са по-лесни за всички.

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top