Деформации

на гръбнака при децата
Деформации на гръбнака при децата

Гръбначните изкривявания са зачестяващо явление при все повече млади хора и особено деца. Причините за това могат да се дължат на промените в живота ни, на дългите часове прекарани пред компютри и телефони, но това не е всичко. Застоелият начин на живот и лошата стойка се срещат при мнозина, които не се досещат, че може да имат гръбначно изкривяване. Кога и как се развиват гръбначните изкривявания и как да предпазим децата си от тях? Ще отговорим в тази статия.

Какво представляват и на какво се дължат гръбначните изкривявания?

Гръбначният ни стълб има естествени извивки, които са напълно нормални. Когато те обаче станат твърде големи (или не достатъчно), това е показателно за сформирането на гръбначно изкривяване. Има няколко вида – лордозата и кифозата са изкривявания в предно-задна посока, докато сколиозата е изкривяване на страни. Те също могат да се сформират в различни части от гръбначния стълб, например гръдна кифоза.

Като изключим вродените гръбначни малформации, повечето гръбначни изкривявания се сформират като следствие на неправилни навици. Това са неправилната стойка и неправилното разпределяне на мускулната сила. Те се откриват все повече при децата между трети и седми клас, но е също толкова възможно да се развият преди и след тази възраст. Колкото по-често децата ни седят приведени или леко изкривени настрани, толкова по-голям е шансът гръбнакът им да не се развива по най-здравословния за тях начин. Училищните раници, неудобните столове и дългите часове на бюро или чин също правят поддържането на добри навици по-трудно. За да не се развиват тези функционални изкривявания в структурни, често физиотерапевтите препоръчват група от упражнения с цел изправяне на гръбначния стълб.

 

Полезни навици за предотвратяване на гръбначни изкривявания

Освен да им напомняме често да седят и ходят изправени, ето какво още можем да направим за да помогнем на децата ни да имат здрав и изправен гръб. Променете дължината на презрамките за раницата на детето, така че гърбът му да е прав, когато я носи и доколкото може пробвайте да намалите тежестта на раницата. Когато децата са вкъщи и се налага да седят дълго време на столове за да четат, пишат домашни или да играят, имайте две неща предвид. Първо, важно е да има достатъчно чести почивки за физическа активност, тъй като дългите заседявания бързо водят до промяна в стойката. Второ, замислете се за ергономични столове, както и матраци и възглавници.

Плуването също е страхотен начин да изправим гръбнака на децата си. То има и много други ползи. Освен, че ще ги научим да плуват и че ще избегнем гръбначните изкривявания, редовните тренировки ще изградят по-силна мускулатура у детето, ще подобрят неговата издръжливост, както и функцията на белите му дробове. Този вид спорт помага също и за изграждането на качества като дисциплина, упоритост за по-дългите преплувания и увереност в себе си и уменията си. Други подходящи опции са гимнастиката, йогата, фитнесът и карането на колело.

Деформации на гръбнака при децата

Годишен преглед

Веднъж годишно е напълно достатъчно да се ходи на преглед при ортопед стига да нямаме силни притеснения. Симптомите, при които е добре да потърсим педиатър специалист включват закръгляне в областта на раменете, болки в гърба, поява на видими странични извивки на гръбнака, както и асиметрии в раменете или таза. Дори и да не са видими такива симптоми, профилактичния годишен преглед ще ни даде спокойствие и ще гарантира здравето на детето ни. Ако се забележе гръбначно изкривяване в началните му стадии лечението е съвсем просто и можем да го правим дори сами вкъщи по предписание на специалист.

Прочетете още:
Малките ученици – здравни проблеми
Гръбначните изкривявания
Физическа активност и спорт в ранна детска възраст

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top