Детски добавки

- необходими ли са?

Имат ли наистина децата ни нужда да приемат подобни продукти или това е просто модерна тенденция на притеснени родители? Доктори откриват, че много деца днешно време страдат от небалансирано хранене. Това може да се дължи на масовото производство на вредна храна или на стресиращото ежедневи на родителите. Трудно е да изградим правилни навици за хранене на децата си и винаги да им готвим здравословно. Независимо от старанието ни, пропуски винаги се появяват. С помощта на хранителни добавки, обаче, щетите от подобен пропуск могат да се минимализират. Хранителните добавки не заместват здравословното хранене, но могат да помогнат на децата ни да поддържат необходимото количество витамини и минерали за тяхното здраве и за нашето спокойствие.

Какво трябва да знаем за хранителните добавки?

Често се твърди, че ефектът от хранителните добавки е спекулативен или поне преувеличен. Въпреки, че е нормално да имаме съмнения, съществуват достатъчно свидетелства за директната ползва от хранителните добавки за здравето ни. Те не са драстично решение или лекарство, а просто малка добавка към храненето ни. Те подобряват общото ни състояние и държат микрофлората на организма ни в подходящи съотношения. Хранителните добавки балансират нутриентите в тялото ни и ни асистират там където откриваме липси в храненето. Дори и за тези от нас, които спазват стриктни и здравословни диети, понякога е трудно да си набавяме всеки необходим микронутриенти единствено чрез храна и тя да продължава да ни бъде вкусна. Хранителните добавки предлагат помощна ръка за да олесним малко мисията със здравословното хранене. Ползите от тях освен за имунитета, са и за енергията ни, както и красотата и здравето на кожа, коса, ноктите и зъбите. Хранителните добавки помагат също за правилното усвояване на храната и изключително рядко носят странични ефекти.

Защо децата ни имат нужда от тях?

Балансираната диета, от която се нуждаят децата ни включва редовната консумация на млечни продукти, много свежи плодове и зеленчуци, достатъчно протеинови храни, като месо, както и пълнозърнести храни, овесени ядки или ориз. За съжаление, не винаги имаме възможността да сготвим всяко едно хранене за децата си, а и истината е, че много деца предпочитат “фаст фууд”, пакетирани храни като чипсове и газирани напитки. Подобно хранене не захранва правилно тялото на децата и може да създаде множество проблеми. На първо време фокусът винаги трябва да бъде върху правилното хранене, но за моментите, в които се появяват пропуски (всички сме хора), хранителните добавки са там за да помогнат. Мултивитамините и различните други минерали подсилват отслабения имунитет и възвръщат изгубените нутриенти, от които детското тяло се нуждае за да порасне здраво и силно. Те помагат и на деца с по-специфични вкусови предпочитания или алергии. Хранителните добавки лесно могат да се имплементират в храненето на децата ни за да можем да сме една идея по-спокойни за здравето им.

Кои са най-подходящи?

За да разберем, от кои витамини се нуждае детето ни, наблюдавайте храненето му и преценете от какво може да има липси. Може да се консултирате също и със специалист за да бъдете сигурни. По-лесната алтернатива е директно да взимате мултивитамини. Стига да ги приемате спрямо указанията на опаковката, няма опасност детето да прекали с някой от витамините и минералите в тях. Що се касае до това, от кои витамини и минерали най-често се нуждаят децата, ето го и краткия списъка:
   Витамин А
Той отговаря за растежа, тъканите и костите. Съдържа се в яйца, млечни продукти и оранжеви плодове и зеленчуци
  Витамин B
Помага за метаболизма, кръвоносната и нервната система и се съдържа в повечето протеинови храни.
   Калций
Изключително важен за растежа на костите и се съдържа в млечните продукти.
 Желязо
Важно за здравата кръвоносна система. Момичетата имат нужда от по-висок прием на желязо заради менструацията. Този витамин се съдържа в червени меса, спанак и боб.

Прочетете още:
Хранителни добавки за деца
Бебето и пробиотиците

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top