Детските травми

- емоционално и ментално здраве
Детските травми - емоционално и ментално здраве

Травмите от детството са една от най-разглежданите теми в психологията. Те обясняват огромна част от поведението и характерите ни и засягат значителна част от населението. Някои общи проучвания показват, че приблизително 50% от децата до 17-годишна възраст по света изпитват поне един вид детска травма в годините им на развитие. Родителството е изключително отговорна и трудна задача и тези статистики показват точно това. Въпреки, че не всяка травма води да сериозни психологически проблеми, те рядко носят ползи на децата и обикновено затормозяват пълноценното и здравословното им развитие. В тази статия ще разберем малко повече за детските травми и ще се постараем да научим как да помогнем на децата ни да ги избегнат.

Как ни пречат детските травми?

Детските травми се смятат за ключов рисков фактор при редица зависимости и сформирането на опасни или вредни навици и поведение. Вероятно сте чували, че повечето психолози често откриват, че нашите емоционални, нравствени или психични проблеми се дължат на травми от детството. Тъй като това са сформиращите ни години, ние носим частица от тях независимо от това колко сме “пораснали”. Можем да гледаме на живота ни като на една стълбица, чиято основа се изгражда от детството. Дори и малки нестабилности в основата могат значително да ни разклатят, колкото по-високо стигаме ако не ги поправяме или поне забелязваме. Детските травми могат да ни пречат на изграждането на пълноценни взаимоотношения с хората, както и със самите себе си. Те са отговорни за лошата себеоценка и за чувствата на недостатъчност или самота.

Типични детски травми и последствията от тях

Популярен пример за последствията от детските травми е липсата на достатъчно ясно изявена обич в детството ни и от двамата родители. Това най-често оставя празнота, която като тийнейджъри и възрастни се стремим да запълним с помощта на други хора. Това в последствие изгражда зависимост, което не е същото като обвързаност. Зависимостта ни от обичта на другите ни кара да се обезценяваме, както и да гледаме на любовта като на разменна монета.

Обобщено, най-честите травми са тези: психологически или физически тормоз, пренебрегване, свидетелство или участие в насилие в дома и извън него, загуба на близък човек, сериозен инцидент или заболяване, сексуална експлоатация или емоционални и психологически щети причинени от война.

В различните възрастови групи, ефектът от изживяване на травма се проявява с различни симптоми. При децата в начално училище това могат да бъдат проблеми с концентрацията, притеснителност и страх, докато при гимназистите може да се стигне до депресия и прибягване към наркотици и алкохол.

Детските травми - емоционално и ментално здраве

Можем ли да предпазим нашите деца от тях

Колкото и силен да е родителският инстинкт да предпазим децата си от всяка вреда, това за съжаление не е реалистично. Известна част от травмите са изцяло извън нашия контрол и също толкова важно колкото тяхната превенция, е това какво може да направим след тях. На първо време, трябва да уверим детето си, че то е в безопасност, да предложим цялата си любов, внимание и най-вече търпение. Обяснете на детето, че то няма вина за ситуацията, която е причинила травмата му – децата често винят самите себе си за лошите неща, които им се случват. Ако не виждате знаци на подобрение, не се колебайте да се обърнете към професионалист. Няма нищо срамно, а даже е похвално да имаме желанието отговорно да се погрижим за емоционалното и менталното здраве на децата си.

Прочетете още:
Психични разстройства при децата
Емоционалното здраве на децата
Детските страхове

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top