Детските страхове

- причини и особености

Като едни добри родители, ние искаме да помогнем на своите деца да се справят с трудностите си и да достигнат пълния си потенциал. Един от първите проблеми, с които се срещат израстващите са техните страхове. През години те може да бъдат напълно различни, но чувството на страх и притеснение е неизбежна част от съзнанието на много деца. Важно е да имаме предвид, че страховете не са нещо лошо, което на всяка цена и по най-бързия начин трябва да премахнем. Все пак, без тях децата ни биха правили всякакви безразсъдни и опасни неща. Но другата крайност се появява, когато децата сами си пречат заради неконтролим страх. Наша задача е да ги насочим и окуражим за да могат те да преудолеят спънките за тяхното спокойствие и щастие. Това нито е лесна задача, нито пък такава с очевидни за всички стъпки. Затова в тази статия ще започнем темата по това как правилно да помогнем на децата с техните страхове.

Причини децата да се страхуват

Когато децата опознават света, те се срещат както с хубави, така и с лоши емоции. Причините те да се страхуват повече от нас са няколко. На първо време, децата имат по-малко знания за света и може да се страхуват от непознатото ако са по-притеснителни като характер или ако са преживяли травмиращи събития. Това е втората причина за страховете – травми и стресиращи събития като смърт в семейството, развод на родителите, както и физически или вербален тормоз вкъщи или в социалните им кръгове в училище и сред приятели.

Родителското отношение към детето може да играе роля в техните страхове и по още няколко начина. Ако дори един от родителите е склонен към повече притеснение и тревожност, често детето ще вземе това поведение за пример когато израства и ще го репликира. А родителите, които са твърде обгрижващи могат да отгледат дете, което да разчита прекалено много на тях и да се чувства безпомощно и неспособно, когато е само. Ако нито една от тези причини не е налична, но детето ви все пак е много плашливо, имайте предвид, че генетиката също играе важна роля и някои деца просто са предразположени към по-емоционален темперамент.

Особености на детските страхове

С какво детските страхове се отличават от тези на възрастните? Ключова разлика между нас и децата ни е, че повечето възрастни се научават по един или друг начин да подтискат страховете си за да се справят по-лесно с ежедневието си или защото така са били научени като малки. Доста психологически проучвания обаче проследяват вредите от този подход.

Децата ни още не са се научили да подтискат страховете си, което е прекрасно качество, с което много водят известна част от родителите си. Но това представлява и по-голямо предизвикателство за нас. По-лесно би било просто да им каже, че страхът им не е рационален или “да не се притесняват”, тоест да подтиснат своята емоционалност. Дори и да успеем някак да ги обедим, това ще бъде едно краткотрайно решение с дългосрочни вреди. Вместо това, трябва да се радваме на детската искреност и да я окуражаваме като им помогнем да преодолеят страховете си по правилен и здравословен начин.

Прочете още:
Емоционалното здраве на децата
Кошмарите и ужасите в детските сънища
Кошмарите и ужасите в детските сънища – 2-ра част

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top