Детските зъби

- как да се грижим за тях?

Бебешките зъби са важни за развитието на децата ни и трябва да ги пазим здрави дори и да не са там за постоянно. Само защото скоро ще ги сменят, не означава, че можем да ги пренебрегваме. Хигиената в устната кухина и изграждането на добри навици у децата ни се прави докато още са със своите бебешки зъбки. Тези зъби се отличават по няколко неща от постоянните и е полезно да се информираме с какво точно са различни.

Какво трябва да знаем за млечните зъби?

Важно е да започнем денталната хигиена още с пробиването на първия млечен зъб. Това обикновено се случва около 6-месечна възраст. Млечните зъби са 20 на брой и стоят до около 12-годишна възраст. Ако те започнат да пробиват по-рано от стандартното, можем да очакваме също и че ще паднат по-рано. Най-често първите зъби, които ще пробият са кътниците. Това става около 6-тата година. Те често остават незабелязани, тъй като не изместват млечен зъб. Защото са по-дълбоко в устата, тези зъби са и по-неудобни за чистене, което е причината те често да са първите зъби, които се разболяват.

Хигиена

Навикът за миене на зъби трябва да бъде изграден още докато децата ни имат едва няколко млечни зъби. След 3-годишна възраст е добре децата да си мият зъбите сами, но и ние да ги проверяваме редовно. Ако не сме последователни в това, често децата спират да си мият зъбите достатъчно продължително или правилно. За да се изчисти плаката, зъбите се препоръчва да се мият 2-3 минути, с движения от венеца нагоре. Не бива да се четкат нито твърде агресивно нито твърде леко. Следете също и дали децата редовно си измиват и изсушават четката за зъби след като я ползват, тъй като това може да доведе до друг вид хигиенни проблеми.

Здравословно хранене

Децата са фенове на редица храни, които не са здравословни за тяхното тяло и още повече – за техните зъби. Захарните изделия и шоколади, както и газираните напитки са сред главните врагове на здравия емайл. Бактериите в устната ни кухина реагират със захарите и образуват киселини, които атакуват зъбните повърхности и причиняват кариеси. Постарайте се да ограничите захарите и газираните напитки в храненето на детето си. Внимавайте също така и да не се прекалява дори и със здравословните захари, като тези в плодовете или меда. Що се касае до зъбния емайл, те също ще имат негативен ефект когато се прекалява с тях.

Използвайте правилните четка и паста

Важно е да използваме детски четки и паста за зъби поради няколко причини. Четката трябва да бъде съобразена с анатомо-физиологичните особености на детската устна кухина. Малката работна част също е важна особеност, която ще помогне на децата да достигнат по-лесно до всички участъци без да раздразват венеца. За да предпазим нежните детски венци също се препоръчва четката да бъде с мек косъм. Пастата за зъби е добре да бъде специализирана за деца. Те често са с приятен за малките аромат и са безопасни за преглъщане ако случайно се стигне до това.

Посещавайте стоматолог редовно

Докато детето е с млечни зъби и стига да има добра хигиена, могат да ни се разминат редовните посещения при зъболекар. Щом вече израснат постоянните зъби обаче, периодичните профилактични посещения на зъболекар стават задължителни. Проявата на проблеми при постоянните зъби на децата може да бъде от сериозно притеснение и да доведе до редица нежелани проблеми. Затова се препоръчва веднъж на 6 месеца да ходим на зъболекар за да идентифицираме потенциални кариеси, събирания на зъбен камък или други проблеми.

Прочетете още:
Грижа за млечните зъби
Млечните зъби и ролята им за развитието на детето
Детската четка за зъби

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top