Детската козметика

Може би е време да смените бебешката козметика с детска.Това е по-скоро въпрос на...

Хлапето ви вече е навършило две годинки. Дори върви към две и половина. Може би е време да смените бебешката козметика с детска. Това е по-скоро въпрос на лично решение и усещане. Кожата на малките деца, също както и при бебоците, е нежна, с не особено големи защити и в никакъв случай не бива да се третира с продуктите за възрастни. Компонентите, съдържащи се в тях са относително едри. Те могат да запушат порите на децата или да провокират алергии. Пигментите и химическите съставки могат да се отразят не само на кожата им, но и на стомашно-чревните функции.

Детската козметика трябва да е чиста и безвредна. Без парабени и опасни химични вещества. Детоксикацията на черния дроб и бъбреците при децата е слаба и за тях е трудно да изчистят токсините от организма им.

Мастните жлези все още не са достатъчно развити и секрецията на себум е сравнително ниска, т. е. естествената защита на кожата е слаба и не може да се противопостави на различните бактерии. Затова следете внимателно кога изтича срока на годност на продукта.

Ако мислите, че кремовете с колаген и хиалуронова киселина няма да навредят на вашата малка госпожица, лъжете се. По-подходящо е да изберете някой крем с успокояващо и хидратиращо действие, който не съдържа подмладяващи съставки и парабени, но пък е с органичен екстракт от лайка.

Притеснявате се еднакво и от органичната и от конвенционалната козметика? И при двата вида има серии, предназначени специално за деца. Независимо на кой вид се спрете най-добре е да сте наясно с всяка една съставка, изписана на етикета.

При био козметиката за деца най-често се използват екстракти от алое вера и лайка и натурални масла – за подхранване и успокояване на кожата – от кайсия, невен, грозде.

При конвенционалната детска козметика има и елементи получени по химичен път. Такива са минералните масла – вазелин и изопропул палмитат. Често срещани съставки са:

  • Бетаин и гликозиди в детските шампоани.
  • Ланолин, който успокоява кожата и я предпазва от изсъхване.
  • Витамин Е или токоферол ацетат. Използва се като консервант. По принцип е антиоксидант и помага за забавянето на процеса на стареене при клетките.
  • Алантоин – хидратира кожата и помага за бързото заздравяване на раните.
  • Цинков окис – особено полезен е за раздразнена кожа и има противомикробно действие.

Присъствието на всички тези съставки в козметиката, която купувате за вашето дете, е нормално. Но ако например прочетете, че в шампоана се съдържа натриве лаурил сулфат, по-добре не го използвайте.

В случай, че дори тези изброени по-горе химични съставки ви плашат, най-добре е да купувате различни, успокояващи и хидратиращи кожата масла от био магазините и да използвате тях. Сигурни сме, че ще изберете най-доброто за своето дете.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top